Cazare Bran
Localizat la intrarea in culoarul Rucar - Bran pe drumul comercial ce lega Brasovul de Campulung inca din cele mai vechi timpuri, zona Bran cuprinde comunele: Bran cu satele Poarta, Simon, Predelut si Sohodol; Moeciu cu satele Moeciu de Jos si Moeciul de Sus, Cheia, Pestera; Fundata cu satele Fundalica, Drumul Carului si Siruca.
Masa Bran
Preparate traditionale delicioase sunt pregatite de gazde in cadrul numeroaselor pensiuni care impanzesc zona. Totodata, turistii pot servi si specialitati internationale la hoteluri, sau isi pot pregati singuri masa cu produse proaspete din magazine sau cumparate direct de la producatorii locali.
Distractie si relaxare Bran
Pe culmea Dealului Balaban, in apropierea Castelului Bran, (aproximativ 7 km), intr-o zona de un pitoresc aparte, se afla Schitul Bran, unul din locurile care merita vizitate. Nu trebuie ratata nici Cetatea Rasnov, din apropiere, care ofera o priveliste incantatoare, de pe un deal stancos. Intre zidurile cetatii Rasnov se regaseste Muzeul Rasnov, in care veti gasi arme, unelte vechi, obiecte de epoca, copii dupa documente autentice ce dateaza de sute de ani.
De asemenea, in zona se regasesc si complexele carstice de la Sirnea, pestera, Magura si Fundata. Cheile Gradistei ofera si ele o priveliste impresionanta. Pentru impatimitii drumetiilor sau pentru alpinisti, traseele turistice spre Muntii Piatra Craiului sau spre Muntii Bucegi sunt perfecte pentru recreere.
Informatii utile Bran
In Bran se gaseste Stella Maris, sau Capela Reginei, o copie a capelei de la Balcic, construita la Bran de prinsesa Ileana a Romaniei pentru a adaposti vasul cu inima reginei Maria a României, vas ce a fost adus în Romania dupa ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, în 1940. Capela din Bran a fost renovata si resfintita in anul 2005. In toamna anului 2006, primarii din Bran si Balcic au semnat actele prin care cele două localități s-au înfrățit
Ponturi Bran
Desi localitatea Bran nu avea nicio legatura cu satul Poarta, ele fiind despartite initial de o padure deasa de brad si fag, toponimul Bran provine din limba turca si inseamna poarta.
Morfologico-geografic este prin excelenţă un areal montan, dominat de pasul de inaltime al Carpaţilor Meridionali, Bran-Rucar. Situat la o inaltime de 1.290 m, intre Muntii Piatra Craiului - la Nord Vest, Munţii Bucegi la Est şi Leaota la Sud Est, pasul asigura legatura între Muntenia si Transilvania. Zona Branului este pozitionata în judeţul Brasov, intre cele două depresiuni, numite si "tari", depresiunea Brasov sau Tara Barsei si depresiunea Fagarasului sau Tara Fagarasului.
Galerie Bran
Capela Reginei, o copie a capelei de la Balcic Bran
Comuna Bran, situata la Sud-Vestul judeţului Brasov si în Nord-Estul culoarului depresionar Bran-Rucar, se individualizeaza prin relieful si particularitatile economice, istorico-culturale. Comuna Bran, cea mai importanta si care a dat numele sub care este cunoscuta zona, este statiune climaterica si punctul de plecare spre obiectivele turistice din Masivii Piatra Craiului si Muntii Bucegi.
In zilele noastre, Branul a inceput sa se dezvolte rapid, toata aceasta evolutie gravitand in jurul Castelui Bran, locul care a suscitat un mare interes, socotindu-se ca aici ar fi lacasul vampirilor, locul pe unde a trecut si Vlad Tepes, supranumit Dracula.
Istoric Bran
Prima atestare documentara a Branului o intalnim numai in momentul in care spatiul locuit de romanii din sud-estul Transilvaniei, intra in sfera de interes a regalitatii maghiare. In acest context, in Tara Barsei sunt adusi cavalerii teutoni, a caror misiune era asigurarea unui punct de sprijin pentru supravegherea drumurilor peste Carpati si expansiunea maghiara in Tara Romaneasca, acordand feude unor nobili credinciosi. Intalnim in anul 1367 consemnat pentru prima oara Branul intr-un act de danie.
Prima mentiune documentara a celorlalte sate branene dateaza din anul 1729. In acest an, intr-o lista a celibasilor sunt mentionate satele Sohodol, Poarta, Predelut, Valea Lunga, Moieciu de Sus, Simon, Moieciu de Jos, Zbarcioara, Sirnea si Coacaza, iar in anul 1732 si satul Fundata.