Bulgaria

Bulgaria este tara invecinata, dar destul de putin cunoscuta romanilor. Particularitatile, obiceiurile si traditiile, chiar si vedetele (exceptie poate doar din fotbal) sunt cunoscute de putine persoane. Totusi putem spune ca, macar partial, cunoastem arta culinara bulgara si am auzit de prin vecini despre curatenie si nivelul ridicat al serviciilor din aceasta tara. Din punct de vedere turistic, Bulgaria se aseamana mult cu Romania. Litoralul Marii Negre ca si cel bulgaresc, este presarat de statiuni, la munte se schiaza (muntii din Bulgaria sunt mai inalti decat ai Romaniei), exista statiuni balneologice in care se utilizeaza ape minerale si namoluri terapeutice. Avantajul influentelor germane si-au lasat o amprenta vizibila asupra organizarii statiunilor, activitatilor turistice din Bulgaria, astfel incat industria turistica s-a dezvoltat mult mai repede decat in Romania, iar calitatea serviciilor este superioara. La doar cativa kilometri distanta va puteti simti in “strainatate”.

Litoralul bulgaresc este la fel de variat ca si relieful tarii: plaje deschise, urmate de lagune si golfuri adanci, dune miniaturale si stanci abrupte, munti acoperiti de paduri si peninsule romantice acoperite cu vita de vie si livezi, sate pescaresti, vile particulare, campinguri, statiuni moderne si golfulete intime.

Un concediu in vila linistita si relaxanta, atmosfera romantica a ingustelor alei, si bineinteles, economiile facute cu acest sejur – va vor face cusiguranta sa doriti sa reveniti in Bulgaria!!! In acest moment, pe tot teritoriul Bulgariei exista oficial circa 110 statiuni, dintre care 36 sunt de importanta nationala (dintre care 5 montane si 10 pe litoral) si 68 de importanta locala.

Cazare Bulgaria
Litoralul bulgar are circa 30 de statiuni (incluzand asa zisele statiuni de doar 3-4 hoteluri), dintre care 10 statiuni sunt declarate de importanta nationala. Mentionam ca litoralul Bulgar reprezinta una din cele mai primitoare si ieftine destinatii pentru familii cu copii. In afara reducerilor semnificative si a gratuitatilor oferite, pe plaja sunt organizate cluburi de copii cu personal (educatori) specializat si chiar gradinite de copii (in special in Albena). Spre deosebire de Romania, majoritatea statiunilor bulgaresti sunt situate destul de departe de stresul marilor orase si, in acelasi timp, destul de aproape de multe situri turistice. Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach si Sf. Constantin si Elena se ridica la nivelul calitativ al statiunilor Marii Mediterane, concurand cu succes cu servicii de calitate, infrastructura deosebita si posibilitati variate de agrement (baruri, restaurante de talie internationala, centre sportive si de agrement, magazine, disco, acvaparc etc.). Statiunile sunt raspandite de-a lungul coastei Marii Negre, in golfuri frumoase, cu plaje largi de nisip fin si apa cristalina. Intrarea in apa se face usor, crescand lent în profunzime, ceea ce le face mai distractive si sigure pentru copii. Acesta este si unul dintre motivele pentru care hotelurile si satele de vacantă din regiune sunt printre cele mai populare destinatii pentru turismul de familie. Exista asa-zise minuscule “statiuni de lux” (a cate 2-4 hoteluri de 4* sau chiar 5*), dar si statiuni mai retrase si tineresti, gen Vama Veche, in care veti gasi in principal cazare la particulari.
Masa Bulgaria
Bucataria bulgareasca este similara celor din alte tari balcanice si prezinta o puternica influenta turceasca si greceasca. Printre cele mai importante produse culinare locale se numara iaurtul, lukanka, banita, salata sopska, liutenita si cozonacul. Sunt prezente si alte feluri de mancare orientale, cum ar fi musaca, ghiveci si baclava. Consumul de carne se afla sub media europeana, fiind preferate diverse salate. Rachiul este bautura alcoolica traditionala din fructe, consumata in Bulgaria inca din secolul al XIV-lea. Vinurile bulgaresti sunt cunoscute pentru soiurile traminer, muscat si mavrud, din care se produc pana la 200.000 de tone anual. Inainte de 1989, Bulgaria era al doilea exportator mondial de vin.
Distractie si relaxare Bulgaria
Va puteti bucura de multiple posibilitati de practicare a sporturilor acvatice si nautice: surfing, banane pe apa, waterjets, windsurf, parapante, scooter, parasute de apa, schi pe apa, yacht, piscine, terenuri de fotbal, baschet, volei, tenis, golf etc. In mai multe statiuni se poate practica echitatia, in special la Nessebar, Sozopol, Obzor, Balcic, Pomorie si Cranevo. Posibilitatile de agrement atrag constant tineri, grupuri de studenti si copii. Daca va este mai pe plac atmosfera tipica a satelor de pescari, situri virgine ale naturii – puteti trage o fuga pana la extraordinarele stanci Kaliakra (la nord de Varna) sau in statiunea Morska Zvezda (Steaua de Mare) sau in sud, catre Nessebar si Sozopol. Relaxarii pe malul marii i se adauga multiple posibilitati de excursii in orase medievale si manastiri, participarea la seri folclorice si de dans, extraordinare restaurante pentru cele mai fine gusturi, baruri, cafenele, pub-uri, cluburi de noapte etc. Clima blanda, aerosolii, nivelul scazut de salinitate al apei, lipsa florei si faunei daunatoare organismului uman fac din Bulgaria una din cele mai dorite destinatii de vacanta.
Informatii utile Bulgaria
Cele mai importante statiuni de pe litoralul bulgaresc (insiruite de la nord, de la granita cu Romania pana la sud, la granita cu Turcia ) sunt: Roussalka, Balchik, Albena, Kranevo, Nisipurile de Aur, Riviera, Chayka, Sunny Day, Sf. Constantin si Elena, Obzor, Elenite, Sunny Beach, Nessebar, Pomorie si Sozopol.
Ponturi Bulgaria
Grecii antici numeau litoralul bulgaresc “Pontos Evcsinos” – Marea Primitoare. Lungimea litoralului bulgaresc este de 378 km. Prin comparatie, litoralul romanesc este de 245 km si din acesta trebuie exclusa zona ocupata de Delta Dunarii. Atunci cand comandati mancare, trebuie sa stiti ca portiile sunt gigantice si exista sansa sa fiti deja satui bine dupa numai o portie.
Galerie Bulgaria
Bulgaria
Bulgaria este o tara primitoare si calda, in care te poti relaxa, te poti bucura de oferte accesibile si bucatarie ieftina si gustoasa, nisip fin si vin de calitate, climat bland, foarte asemanator cu cel din Romania (temperatura aerului vara, circa 25-30ºC, iar a apei 25-30ºC), de izvoare cu ape minerale. Multe din plajele Bulgariei au primit clasificarea “blue flag” inca inainte de anul 2000. “Blue Flag” este o distinctie oferita pe anumite criterii ecologice, organizata de catre o fundatie non-profit de educare pe problemele mediului. Cu alte cuvinte, este o eticheta de recunoastere pe plan international a anumitor plaje, in care se respecta cu strictete curatenia si se ofera servicii ireprosabile. Bulgaria are 10 plaje decorate cu acest steag albastru (unele statiuni au cate 2 astfel de plaje), Romania momentan nu are nici una. Mentionam ca cea mai “remunerata” din acest punct de vedere este Spania, cu peste 450 de plaje decorate cu “blue flag”.
Istoric Bulgaria
Bulgaria este cel mai vechi stat supravietuitor din Europa care si-a pastrat numele sau original - din anul 681 - si majoritatea populatiei este descendenta a invaziei bulgare in sudul Dunarii in acel moment. De doua ori in timpul perioadei medievale, bulgarii au reusit sa stabileasca imperii, care au existat in stare de conflict armat cu Bizantul. Teritoriul Bulgariei in Macedonia a fost invadat de sarbi - atunci o putere in crestere din Balcani. Dominatia lor a fost de scurta durata, turcii otomani ajungand in 1350. In termen de 40 de ani, tara a fost complet absorbita in Imperiul Otoman. In urma unei revolte in 1876, fortele de voluntari bulgari, cu sprijin rusesc puternic, i-au invins pe turci si au stabilit un stat independent. Regele Ferdinand a fost figura dominanta in politica din Bulgaria pana la Primul Razboi Mondial, desi a fost discreditat, ulterior, din cauza sprijinului acordat germanilor. Fortele sovietice au intrat in tara in 1944, iar monarhia a fost abolita si republica a fost declarata. Pana la sfarsitul anului 1947, Partidul Comunist a incheiat preluarea tarii. Un om politic dominant din Bulgaria a fost Todor Jivkov, sub a carui conducere Bulgaria a devenit un puternic aliat al Moscovei. In 1989, Jivkov a demisionat. Primele alegeri multi-partid dupa 44 ani au avut loc in iunie 1990; comunistii la guvernare au castigat o majoritate absoluta prin Partidul Socialist Bulgar (BSP). De-a lungul primei jumatatati a anilor 1990, Bulgaria a fost ravasita de instabilitate si aruncata in criza economica. In 2001, politica bulgara a fost schimbata de fostul rege Simeon al II-lea, care a infiintat un partid politic modest intitulat Simeon a Doua Miscare Nationala. In luna iunie, Miscarea a castigat o victorie rasunatoare in alegerile Adunarii Nationale. Bulgaria a devenit membra NATO in 2004 si a intrat in UE in 2007.