
Plajele cu nisip fin, care se intind de la Mangalia la Mamaia, sunt marcate cu statiuni fine si hoteluri si nenumarate facilitati sportive si de divertisment. Principalele statiuni de litoral sunt Mamaia, Eforie, Neptun, Jupiter, Venus, Mangalia si Vama Veche. Posibilitatile de cazare sunt multiple, de la hoteluri de cinci stele pana la pensiuni, camping-uri sau in gazda la localnici. De obicei, pana pe 2 iulie si incepand cu 1 septembrie preturile la cazari scad deoarece este extrasezon, cu toatea acestea temperatura aerului si a marii pot fi prielnice vacantelor.
La cherhanalele de pe litoral puteti servi peste proaspat la gratar. In toate statiunile, hotelurile au restaurante care servesc mancare locala si internationala. De asemenea, exista numeroase terase, pizerii, restaurante cu autoservire, precum si magazine bine aprovizionate, de unde turistii pot cumpara produse alimentare pentru a-si prepara singuri masa.
Turistii de pe Coasta Marii Negre se pot alatura, de asemenea, excursiilor organizate la malul marii spre alte locatii din tara, inclusiv Delta Dunarii, manastirile pictate din Bucovina, capitala Romaniei - Bucuresti, sau tarile din apropiere - Bulgaria, Grecia si Turcia. Monumente ale naturii precum Delta Dunarii, Limanele Razim-Sinoe, Insula Popina sau Pesterile de la Cheile Dobrogei, monumente istorice precum Cetatea Histria, Muzeul de Istorie si alte puncte de interes se numara printre atractiile turistice ale zonei. Ca posibilitati de distractie exista nenumarate baruri, discoteci, cazinouri, se poate juca bowling si biliard, ping-pong, sunt terenuri amenajate unde se pot practica diverse sporturi cum ar fi fotbal, tenis, volei, badminton, baschet, minigolf si, pentru cei mai indrazneti, exista posibilitatea de a practica sporturi nautice.
Marea Neagra - Mamaia au fost mult timp cunoscute pentru cure de artrita, reumatice, interne si tulburari nervoase. Eforie Nord si Mangalia au specializati in bai cu namol (namolul este luat din apele lacului sarat din zona), precum si faimoasele tratamente de intinerire "Gerovital" si "Aslavital". Pentru cei care doresc sa urmeze tratamente medicale, exista diverse resurse balneare cu ape minerale si mineralizate, cu namoluri terapeutice, in bazele de tratament din zona lacurilor Techirghiol, Tatlageac, Neptun, Belona, Siutghiol, Corbu, Sinoe, Navodari si Tasaul.
Plaja, orientata pe directia est si sud-est, are o latime cuprinsa intre 150 – 200 m cu nisip fin in cea mai mare parte. Panta este lina si usor accesibila, marea are salinitate redusa iar temperatura apei este in jur de 24 de grade Celsius in sezonul estival.
Litoralul romanesc reprezinta o parte din tarmul occidental al Marii Negre si se intinde de la granita cu Ucraina (Nord, in golful Musura) pana la cea cu Bulgaria (Sud, la cateva sute de metri de localitatea Vama Veche). Este cea mai exploatata zona turistica din România. De-a lungul malului marii se intind 2 municipii, 2 orase mai mari si alte 2 orase mai mici, precum si numeroase statiuni turistice de vara. Principalele orase, dar si principala zona de interes, unde se afla majoritatea statiunilor si a atractiilor turistice, este judetul Constanta. Celalalt judet riveran este judetul Tulcea. Singura regiune istorica riverana este Dobrogea.
Climat cald, plaje de nisip de zeci de kilometri, monumente antice, statiuni animate si moderne invita turistii sa ia serios în considerare coasta Marii Negre din Romania ca destinatie de vacanta de vara.
Litoralul a fost locuit din cele mai vechi timpuri. Cercetarile arheologice au evidențiat existența obiectelor din eneolitic din cultura Gumelnița si dezvoltarea in neolitic a culturii Hamangia (cunoscuta in special datorita statuii numita „Ganditorul de la Hamangia”). Prin gurile Dunarii, coasta azi romaneasca leaga Europa centrala si Țarile Romane de Marea Neagra, iar prin porturile sale, de Marea Mediterana, drept care rand pe rand s-au perindat aici nenumarate flote si armate: ale grecilor care in secolele VI - IV i. Chr. intemeiaza coloniile Histria, Callatis si Tomis, ale persilor, ale romanilor deveniți prin crestinare bizantini, iar mai tarziu invaziile popoarelor migratoare au fost urmate de stapanirea otomana. Dupa alipirea la Romania in anul 1878, litoralul a cunoscut din nou o perioada de pace si dezvoltare, din care trei ultime valuri de umbra au avut loc in anii 1916-1918 (primul razboi mondial), 1940-1944 (al doilea) si 1945-1989 (dictatura comunista).
Resturi de cultura antica greaca din secolul 7 BC, cand navigatorii stabilisera coloniile comerciale de-a lungul coastei, sunt inca in curs de descoperire.