Munte
Cazare Munte
TARA BARSEI - o depresiune dispusa in interiorul arcului Carpatic, delimitata de localitatile Apata la nord, Bran la sud, Vladeni la vest si Prejmer spre est. VALEA PRAHOVEI - de-a lungul ei sunt situate statiunile Breaza, Sinaia, Busteni, Azuga si Predeal toate potrivite pentru sporturile de iarna sau pentru excursiile montane din celelate sezoane. NORDUL OLTENIEI - o alta zona turistica de perspectiva, care a facilitat aparitia si dezvoltarea infrastructurii corespunzatoare unor statiuni montane de top, printre care se numara Straja, Ranca sau Parang. BUCOVINA - turismul rural detine o pondere considerabila. Acesta este concentrat in jurul zonelor Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Putna, Gura Humorului si in general in localitatile invecinate manastirilor. MUNTII APUSENI - zona este binecunoscuta pentru traditiile sale folclorice, peisajele deosebite si relieful carstic care a produs peste 400 de pesteri in zona, ca Pestera Scarisoara, Pestera Focul Viu (ambele cu ghetari interiori) si Pestera Ursilor. Agroturismul si ecoturismul sunt de asemenea practicate cu succes. Masivul Ceahlau - la circa 900 de m altitudine se afla statiunea turistica Durau. TARA VRANCEI - beneficiaza de trasee bine stabilite, usoare si care ofera o alta perspectiva a muntelui si a peisajelor. Un punct de reper local este statiunea Lepsa - primitoare, aranjata, si care nu ii va dezamagi nici pe turistii obisnuiti cu Valea Prahovei sau cu alte statiuni in care s-a investit mai mult.
Masa Munte
Preparate romanesti: Sarmale - carne in frunze de vita de vie sau de varza; Mici - un simbol al Romaniei. Pentru unii localnici este ca sabia unui samurai (dar mai gustosi); Ciorba de Burta - supa din maruntaie (stomac de vaca); Bulz - branza cu mamaliguta (numai in Transilvania); Papanasi - desert delicios. Mancaruri unguresti: Supa de fasole in paine; Gulash; supa de varza; supa de linte; Kurtos kalacs - desert, pot fi gasite in jurul obiectivelor turistice, la festivaluri sau la popasurile de pe marginea drumurilor. Ca bauturi traditionale, puteti incerca Horinca de Bihor, sau Tuica, un brandy local. Multi localnici sau crame prepara propriul lor brandy natural si cu bun gust si va vor oferi cu incantare ocazia sa le degustati bautura.
Distractie si relaxare Munte
Lacul Rosu si Cheile Bicazului sunt fenomene de o unica frumusete in zona Carpatilor Orientali. Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas care are ca arii protejate: Lacu Rosu, Cheile Bicazului, Hasmasul Mare. In partea de nord a muntilor Bihor se afla Cetatile Ponorului, cea mai spendida si impunatoare formatiune carstica din Romania fiind declarata rezervatie naturala inca din 1952, obtinand apoi statutul de monument al naturii. Zona cea mai spectaculoasa a Carpatilor o constituie Carpatii Meridionali. Supranumiti si Alpii Romanesti ating cele mai mari altitudini in Muntii Fagaras ( Vf. Moldoveanul 2544 m) ce ofera privelisti superbe si drumetii intr-un peisaj mirifc. Soseaua Transfagarasan, cel mai spectaculos drum al Romaniei, trece muntii, legand Transilvania de Muntenia. Cele mai importante puncte de atractie turistica in zona sunt Lacul si Barajul Vidraru, care este unul dintre cele mai mari din Europa, apoi Cetatea Poienari (construita pe vremea lui Vlad Tepes), Lacul glaciar Balea si Cascada Balea. O alta ramura a Carpatilor situata la limita dintre Defileul Dunarii si Valea Somesului, Carpatii Occidentali se caracterizeaza prin diversitatea fenomenelor carstice unde pesteri precum Ursilor, Scarisoara si Vantului reprezinta adevarate monumente ale naturii.
Informatii utile Munte
Cele mai inalte culmi se afla in Carpatii Meridionali - Moldoveanu (2544 m) si Negoiu (2535 m), care, datorita configuratiei lor alpine, mai sunt numiti si "Alpii Transilvaniei". Din 1974, Muntii Fagaras sunt traversati de drumul alpin Transfagarasan sau DN 7C. Urcand pana la o altitudine de 2042 de metri in apropierea Lacului Balea, Transfagarasanul este considerat la ora actuala, una din cele mai spectaculoase sosele din lume. Zona Rucar sau culoarul Rucar - Bran - acesta surprinde de-a lungul lui multe obiective turistice ale zonei cum ar fi: Piatra Dracului – surprinzatoare ascutire de calcar, Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioara, pestera electrificata sau Pestera Liliecilor din satul Pestera si multe altele.
Ponturi Munte
In Carpatii Meridionali, in Muntii Retezat, se afla Parcul National Retezat care are statut de arie naturala protejata de interes national si international iar din 1979 este cunoscut ca Rezervatie a Biosferei. Cu aproximativ 80 de lacuri, dintre care 58 permanente, Masivul Retezat detine aproape 40 la suta dintre lacurile glaciare de pe teritoriul Romaniei. Lacurile, alimentate de zapada topita a crestelor, ofera privelisti de vis. Parcul National Retezat a intrat in cursa demarata de Fundatia New 7 Wonders pentru a fi alese cele sapte minuni naturale ale lumii. Cultura Tarii Maramuresului e bine cunoscuta prin originalitatea si puternicul sau specific local, cum spunea folcloristul Tancred Banateanu "un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le gasim în alte zone". Izvorul acestei culturi originale se afla atat în firea deosebita a locuitorilor, cat si in relativa izolare geografica in curbura nordica a Muntilor Carpati. Aici a fost mai intodeauna un capat de tara, un ungher, dincolo de munti locuind semintii slave.
Galerie Munte
Munte
Carpatii Romaniei apartin sistemului muntos alpino-carpato-himalaian, ce cuprinde aria intercontinentala a Euroasiei. Lantul carpatic incepe la nord de Bratislava si ajunge pana la raul Timok, in Iugoslavia, constituind o prelungire a Alpilor. Carpatii Romanesti sunt delimitati, in partea de nord, de granita cu Ucraina, iar in partea de sud, de Serbia (prin intermediul Dunarii). Restul limitelor apartin in totalitate teritoriului Romaniei, atat la exterior, spre unitatile de podisuri, dealuri si campii, cat si la interior, spre Depresiunea Colinara a Transilvaniei. Clima Carpatilor Romanesti trebuie privita, in primul rand, in corelatie cu pozitia geografica a Romaniei pe Glob. Aceasta asezare a tarii determina influentele corespunzatoare : cele vestice, cu mase de aer umed, a caror prezenta conduce la caracteristica de moderare in cea mai mare parte a teritoriului Romaniei, inclusiv al Carpatilor, apoi cele nordice (umede si mai reci), cele estice sau continentale (calde in timpul verii si reci in anotimpul de iarna, in mod constant lipsite de umiditate), la care se adauga influentele sudice (cu efecte moderatoare).
Istoric Munte
Cele mai vechi urme de locuire de pe teritoriul Carpatilor Romanesti dateaza din paleolitic si au fost identificate, in cea mai mare parte, in domeniul cavernicol (vetre de foc, unelte si arme din silex etc). Au existat, insa, si asezari paleolitice la zi, pe terasele mijlocii ale Bistritei, in Ţara Oasului sau in arii mai inalte din Ceahlau. În neolitic, in urma cercetarilor, s-a evidentiat faptul ca a avut loc trecerea de la viata nomada la cea sedentara, populatia cultivand unele specii de plante si crescand animale in conditii de pastorit agricol, in primul rand in zonele montane joase, cunoscut fiind gradul accentuat de impadurire din perioada respectiva. Reteaua densa de asezari indica o populare aproape generala a ariei carpatice, cu o densitate mai mare in Ţara Barsei, la contactul dintre Muntii Poiana Rusca si Depresiunea Transilvaniei, in partea estica a Muntilor Apuseni. În perioada geto-daca s-a produs nu doar o amplificare a procesului de umanizare in aria montana, dar si o consacrare a importantei muntilor in viata populatiei autohtone, in Carpati conturandu-se si centrul politico-militar al statului dac, Sarmizegetusa Regia. Numeroase alte asezari dacice au imbracat coroana carpatica : Porolissum, Germisara (din Muntii Apuseni), Tilisca (Muntii Cibinului), Cumidava (Tara Barsei), cetatea de la Bobaita (Podisul Mehedinti) s.a. Expansiunea romana a avut drept consecinta o dezvoltare economica si culturala exceptionala in toata aria montana. Multe asezari au dobandit functii noi, au devenit orase, s-au construit fortificatii si asezari intarite, iar in Tara Hategului a fost construita Colonia Ulpia Traiana, cel mai important oras roman din Dacia. Limitele administrative ale statelor feudale romanesti, indiferent de dominatia temporara a statelor ungar, austriac si austro-ungar asupra unei parti din Carpati, nu au reprezentat bariere pentru circulatia populatiei si a produselor, muntii indeplinind rolul unui element de legatura intre regiuni complementare din punct de vedere economic, locuite de acelasi popor, cu aceeasi origine, aceeasi limba, aceleasi traditii de viata si munca. In epoca moderna si contemporana s-au manifestat noi forme ale procesului de umanizare, generate de dezvoltarea economica si sociala a tarii. Astfel, exploatarea unor resurse minerale a atras forta de munca (ex : bazinul carbonifer Petrosani), valorificarea potentialului hidroenergetic a avut efecte similare, construirea a numeroase cai de comunicatie a necesitat si a retinut oameni originari din diferite regiuni ale tarii, dezvoltarea turismului a determinat sedentarizarea personalului de serviciu in statiunile montane.
 • Cazare
  COMPLEX COCHET: Complexul este situat in Busteni-Poiana Tapului, pe traseul spre Cascada Urlatoarea. In complex, oaspetii se pot caza in 20 de camere, cu o priveliste superba, iar Casa Cochet 1 ofera 9 camere. Complexul are o curte cu bazin cu pastravi, restaurant, piscina, sauna,...
 • Cazare
  SILVA BUSTENI: La poalele Muntilor Bucegi, Hotelul Silva Busteni este la doar 10 de metri de telecabina Babele, care urca la Sfinx si zonele de schi. Un restaurant mare, terasa, bar si terenuri sportive sunt disponibile. Wi-Fi gratuit este oferit.

  SILVA BUSTENI...

 • Cazare
  FREYA HOUSE HOTEL: Acest hotel este situat in pitoreasca statiune montana Busteni, la doar 1 km de partia de schi si telecabina Kalinderu, care ajunge pe varful muntilor Bucegi. Camerele sunt mobilate confortabil si rafinat.

  FREYA HOUSE HOTEL Hotel:

  Hotelul dispune de...
 • Cazare
  CLUB AUSTRIA VILLA ELENA: Situata in Busteni, aceasta proprietate populara ofera un loc ideal de odihna si relaxare. Receptia este deschisa 24 de ore pe zi. Oaspetii pot profita de room service pentru a se bucura de micul dejun in camera.

  CLUB AUSTRIA VILLA ELENA...

 • Cazare
  CLUB AUSTRIA VILLA IRIS: Aceasta proprietate se bucura de o locatie convenabila, in Busteni. Hotelul ofera receptie deschisa 24 de ore pe zi si room service.

  CLUB AUSTRIA VILLA IRIS Hotel:

  Oaspetii au la dispozitie serviciu de spalatorie. In caz de urgente, se ofera...