Vama Veche

 

 

Cazare Vama Veche
Exista spatii de cazare de conforturi diferite, construite in ultimii ani, transformand localitatea Vama Veche intr-un loc deosebit pentru a va petrece vacanta. Turistii pot beneficia, de asemenea, de cazare la particulari – case si vile. Campingurile sunt alte locuri de cazare, unde turistii isi pot amplasa cortul pe perioada sederii in statiune, sau in curtile localnicilor.
Masa Vama Veche
Masa poate fi servita la terasele si restaurantele de pe plaja si strada principala. De asemenea, exista magazine unde se pot gasi diverse produse alimentare si bauturi.
Distractie si relaxare Vama Veche
Exista o baza de scufundare cu echipament, oferind scufundari langa plaja. Stufstock "Salvati Vama Veche", Festivalul de muzică rock, a fost organizat pentru prima dată in 2003 ca ​​un protest impotriva dezvoltarii urbane si turismului in masa la Vama Veche. In prezent, festivalul si-a incetat activitatea, dar in luna august se desfasoara cu mult succes Festivalul "Folk You", care atrage zeci de mii de turisti iubitori ai muzicii.
Informatii utile Vama Veche
Exista un sistem fiabil de microbuze ce deservesc portiunea Constanta-Vama, desi unele autobuze merg doar pana la Mangalia. Cea mai apropiata gara este in Mangalia, iar la Constanta veti gasi mai multe legaturi de transport catre toata tara, inclusiv autocare moderne care au curse din ora in ora. La Vama Veche se afla un important punct de trecere al frontierei spre Bulgaria, Turcia, Grecia si alte destinatii din Orient sau Asia.
Ponturi Vama Veche
Puteti ajunge usor in Bulgaria, distanta fiind de numai 600 de metri. Imediat ce treceti granita, se gasesc plaje intinse si nepopulate, precum si satul Durankulak, iar in vecinatate aria protejata cu acelasi nume. Lacul Durankulak care, impreuna cu mlastinile din apropiere, impresioneaza si atrage deopotriva cercetatori sau turisti, prin biodiversitatea spectaculoasa: mai bine de 260 specii endemice, rare sau pe cale de disparitie de plante si animale (12 specii de mamifere, 23 specii de pesti printre care crapul salbatic, 7 specii de amfibieni si 5 specii de reptile). Dar cea mai mare atractie o reprezinta cele 256 specii de pasari inregistrate, din care 92 cuibaresc in zona (Gasca cu gatul rosu, rata salbatica, marea gasca cu pieptul alb, buhai de balta, rata rosie, pasarea ogorului, vanturel de seara, starc mic, presura de stuf etc.).
Galerie Vama Veche
Vama Veche
VAMA VECHE este localitate mica, situata la cativa km sud de 2 Mai, ce a devenit un loc foarte cautat datorita atmosferei de nonconformism si a preturilor pentru toate buzunarele la cazare si masa. Locul a devenit in ultimele sezoane de vara foarte cautat datorita atmosferei de nonconformism, gen “Costinesti” si a preturilor reduse la cazare si masa.
Istoric Vama Veche
Localitatea a fost intemeiata in anul 1811 de gagauzi, in limba carora se numeste Yilanlik : "șerparia". In anul urmator, ca urmare a schimbului de populatii intervenit intre Imperiul Rus si Imperiul Otoman, in momentul anexarii Basarabiei de catre primul, Gagauzii au fost stramutati in Bugeac, in locul lor venind Tatari basarabeni, care s-au alaturat pescarilor, gradinarilor și oierilor locali, Greci pontici, Ruși scopti rascolnici (care, și ei, fugisera din imperiul Rus), Romani dobrogeni sau mocani si Bulgari, care aveau bordeie și colibe in zona. Dupa alipirea Dobrogei in 1878, Regatul Romaniei a pastrat denumirea turca pana in 1913, localitatea purtand denumirea oficiala de Ilanlac. Odata cu anexarea Cadrilaterului (1913-1940), vama a fost mutata mai la sud, la Ecrina (turceste Ekrene, bulgareste Kranevo), iar Ilanlâc a fost redenumit Vama Veche, nume care i-a ramas și dupa restituirea Cadrilaterului catre Bulgaria. Fiind zona de frontiera, al carei acces era limitat, aceast sat al comunei Limanu nu era frecventat de turisti in perioada dictaturii comuniste; dupa revolutie si pana la sfarsitul anilor 1990 era cunoscut ca fiind un catun de pescari cu o plaja putin cunoscuta de catre turisti, fiind preferata mai ales de catre nudisti. In ultimul timp, datorita spiritului de libertate promovat aici, localitatea a cunoscut un aflux puternic de turisti, schimbându-si complet vechea infatisare prin aparitia de constructii si spatii comerciale noi.