Pescuitul in Austria

Paradisul pescarilor: Izvoare galagioase de munte si ochiuri de apa umbroase, in care salasluiesc diverse specii de pastrav, stiuci de marimi impresionante din lacuri cu apa cristalina – pescuitul in Austria este tratat de pescarii din intreaga lume ca fiind un „pont secret“. Acest lucru nu este de mirare, daca ne gandim ca pescarii pasionati gasesc aici rauri, fluvii si lacuri cu apa cristalina a caror frumusete este de neegalat.
Pescuitul la musca: In apa cristalina si rece ca gheata sta un domn imbracat in cizme de cauciuc, camasa subţire de in si cravata in culori varatice. Cu miscari mladioase si vioaie, isi manuieste lanseta innadita din tulpina de bambus Tonkin. Firul care pluteste prin aer deseneaza liniile cele mai graţioase. Aproape in surdina, musca sintetica se lasa pe apa, pluteste cativa metri…dintr-o data suprafata lina a apei este tulburata…cu siguranța e ceva mare! Pescarul reactioneaza prompt, tragand suveran pestele spre el, in ciuda impotrivirii infocate a acestuia si a curentului puternic. Admira dragastos pastravul cu pistruii sai rosii, despride carligul din gura pestelui fara a-l rani si il elibereaza cu grija lasandu-l sa se intoarca in elementul sau.

Astfel poate fi descrisa imaginea ideala a pescarului la musca. Dar realitatea nu este insa mereu atat de idilica: pastravul nu recunoaste in timp util faptul ca musca realizata din pene colorate este rodul unei munci manuale asidue, dar simte imediat gustul nu prea placut al acesteia. Din aceasta cauza uneori el ii da drumul carligului decorat, jucandu-i astfel o farsa pescarului.

Pescuitul sustenabil: Atat pentru pescuitul exotic la musca, cat si pentru pescuitul „comun” de rapitori sau pesti pasnici este valabil urmatorul fapt: apele Austriei sunt ingrijite impecabil. Exista un echilibru perfect intre repopulare si pescuit, iar reglementarea stricta a eliberarii licentelor si limitele impuse garanteaza o sansa pentru fiecare – inclusiv pentru peste. Mentinerea calitații lacurilor mari este realizata cu ajutorul pescarilor profesionisti, care practica in Austria pescuitul sustenabil. In cadrul asa-numitului „pescuit la icre” se prind speciile valoroase, cum ar fi pastravul, coregonul sau stiuca, in timpul perioadei de reproducere. Icrele femelelor sunt fertilizate prin combinarea cu laptii masculilor si depuse pentru incubare in crescatorii. Aici puietul va creste fara pericolele din mediul natural. Dupa aproximativ un an, pestii maturi sunt eliberati in lacuri.

Datorita acestei gestionari de conservare a fondului piscicol, apele din Austria isi pastreaza in continuare frumusetea rapitoare, dar si flora si fauna nealterate. Din Vorarlberg pana in Burgenland, de la granita cu Cehia pana la lacurile din Carintia, Austria va ofera luxul de a pescui in locații cu o calitate a apei asemanatoare cu cea potabila – fapt care reprezinta o raritate in Europa.

Pescar in Viena: Pescuitul in Austria nu se practica doar in locurile idilice de munte sau in lacurile intinse ca Bodensee si Neusiedlersee, ci chiar si in inima Vienei. Da, intr-adevar exista „pastravul de canal” al Vienei. Si, da, exista intr-adevar si oameni care il vaneaza. Sunt cei care se aseaza sub Urania la malul canalului Dunarii, le place sa bea apa limpede si pescuiesc in apa tulbure: pescarii urbani. Culoarea usor aramie a apei, cauzata de sedimente, nu submineaza cu nimic calitatea incontestabila a acesteia. Aici, in inima orasului, intre catedrala „Sf. Stefan” si Roata Uriasa, pescarii prind somn, stiuca, crap si chiar pastrav – o simbioza desavarsita intre natura si cultura, care are radacini adanci in inimile austriecilor.