Obiective turistice Bazna (1)

Bazna

Atestata documentar inca de la 1302, printr-un act in care consiliul unei manastiri din Oradea adevereste ca un comite sas a donat localitatea denumita Bazna bisericii catolice din Alba Iulia.

Premizele infiintarii statiunii incep inca din anul 1671, cand niste ciobani au descoperit zacamantul de gaz natural de la Bazna. Prin aceasta, ca si prin apele minerale descoperite ulterior, statiunea a atras atentia oamenilor nu numai din Transilvania, ci si din alte locuri.

In luna noiembrie 1814 se hotareste construirea unui stabiliment balnear, in 1835 s-au facut primele amenajari: 4 cabine si o instalatie de incalzit apa in cazane si, abia in 1843, se definitiveaza proiectul.

In 1877 baile trec in posesia bogatasului Brekner din Medias, care le arendeaza pe timp de 70 de ani, acesta construind instalatii sistematice, care au contribuit la dezvoltarea si modernizarea statiunii.

In anul 1949 baile de la Bazna au fost trecute in administratia Ministerului Sanatatii, iar din 1950 daca pana atunci a avut caracter sezonier – devine o statiune cu caracter permanent.

In anii ce au urmat statiunea Bazna s-a dezvoltat continuu: au fost construite noi capacitati de cazare, baze de tratament si dotari socio-culturale. Astfel ca astazi la Bazna se asigura tratamentul bolilor reumatice, ginecologice, fizioterapie, ORL, aromoterapie, homeoterapie, refloxoterapie.

Apele minerale sarate-iodurate (folosite sub forma de bai), namolul de Bazna (care se preteaza la impachetari), sarea de Bazna (care se foloseste sub forma de comprese, cataplasme), clima temperata si obiectivele turistice ale zonei atrag anual numerosi turisti.


 

Obiective turistice Bazna (1)