Muzeul Vamii Medievale

Un muzeu micut se afla la baza Castelului Bran aproape de ruinele fostului zid al Vamii Medievale dintre Muntenia si Transilvania, pe partea spre Arges. Casa Vamii, monument istoric si de arta situat la poalele castelului Bran, este un complex arhitectural compus din mai multe cladiri.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, cladirile vamii și cetatea trec in administrația Ocolului Silvic pana la data de 1 decembrie 1920, cand, odata cu daruirea castelului de autoritatile orasului Brasov, cladirile vamii intra in proprietatea Reginei Maria, marindu-se cu unele anexe si cu un nou nivel. Inventarele de epoca mentioneaza ca interioarele cuprindeau piese de provenienta diferita, cele mai multe obiecte disparand dupa 1948 si doar o mica parte pastrandu-se in colectia muzeului.

Intre 1944 – 1948, cladirea vamii devine casa familiei Principesei Ileana, iar plecarea din tara a familiei regale, in decembrie 1947, este atribuita Ministerului Silviculturii. Reconstituirea muzeistica a institutiei vamale medievale de la Bran s-a realizat abia in 1987, cand se amenajeaza expozitia “Vama Bran” in cateva sali de la parterul pavilionului central.

Muzeul, expune – in noua incaperi – obiectele de patrimoniu detinute de Castelul Bran, inainte de retrocedarea din primavara anului 2009. Colectia Castelului Bran detinea peste 6.000 de piese din perioada 1290 – 1930, iar in noua locație sunt prezentate doar cateva sute de obiecte, restul fiind pastrate in depozit.

Colectiile cuprind obiecte de arta decorativa (mobilier, ceramica, argintarie) și arta plastica (sculptura si pictura pe lemn). Sunt expuse si covoare, ce nu au putut fi expuse la Castelul Bran din cauza umiditatii.

Program vizitare:  luni – duminica: 09:00-18:00 (16 aprilie -14 octombrie)
Toate piesele de mobilier sunt piese autentice care s-au aflat in interiorul Castelului Bran. Merita vazut.

Cost bilet: – 8 lei adulti,
– 4 lei copi si studentii.