Cladiri monument

Biblioteca a fost infiintata prin transformarea bibliotecii liceului evenghelic in biblioteca publica, la dotarea ei contribuind din 1533 orasul. Regulamentul de functionare a fost compus de Janus Honter. Institutia era deschisa toata ziua , dar nu dadea carti pentru acasa. Fondul de carte era in crestere continua, dar totul s-a nimicit in marele incediu. Prima biblioteca publica de dupa incendiu a fost creata in 1835, in cadrul Casinei romane – infiintata in 1835 ca loc de intalnire pentru negustorii romani. In 1861 fondul de carti a trecut la Biblioteca ASTRA, care a deschis in 1930 biblioteca Dr. Alexandru Bogdan, cu sediul in Casa Baiulescu, construita in 1888. Sediul Bibliotecii Judetene se afla din 1969 in fosta cadire a Camerei de comrti si industrie Brasov construita in perioada 1926-1928. Din 1992 poarta numele lui George Baritiu.

Casa Honterus. Aici, la adresa strada Nicolae Balcescu nr.40 s-a nascut in anul 1498 marele umanist sas Johannes Honterus. Fiul unui pielar de pe strada Neagra (a tabacarilor), a devenit cel mai cunoscut personaj al Brasovului medieval. Autorul primei harti a Transilvaniei, al cartilor intitulate Garmatici Latine si Descrierea Lumii. El a fost intemeietorul tipografiei si scolii superioare din Brasov, fondatorul primei mori de hartie din Romania a avut un bagaj important de cunostinte. S-a perfectionat in scoli austriece si germane, si a devenit reformatorul bisericii sasesti. In 1544 este ales de catre magistratul orasului prim preot al Brasovului. Cinci ani mai tarziu moare, si este inmormantat in Biserica Neagra.

Casa Muresenilor. In aceasta casa de locuinta a familiei Muresenilor si fostul sediu al redactiei Gazeta Trasilvaniei (aparuta in 1838), din anul 1968 functioneaza Muzeu memorial Casa Muresenilor. Realizarea acestuia a fost posibil prin donatia facuta de urmasii familiei Muresianu, care au indeplinit dorinta lui Iacob Muresianu, oferind statului roman, in vederea organizarii unui muzeu, spatiul necesar, o foarte valoroasa colectie de mobilier, pictura, sculptura si mai ales o arhiva numarand peste 25.000 de documente. Aici se pastreaza numeroase manuscrise, corespondente ale Muresenilor si ale corespondentilor ziarelor conduse de ei, mai bine de o jumatate de secol. Tot aici se afla si documentele legate de istoria imnului Desteapta-te Romane, creatie a lui Andrei Muresanu.

Casa Hirscher, construita in 1545, denumita Podul Batusilor sau Casa Negustorilor, era cea mai mare constructie la acea vreme din oras, cu lungimea ei de 67.5 m reflecta puternicul rol comercial al Brasovului. Apollonia Hirscher, vaduva judelui Brasovului Lucas Hirscher a oferit 8000 de florini pentru construirea acestui centru comercial, numit si bazar care asigura un loc de desfasurare a produselor breslasilor brasoveni. Distrusa de repetatele incendii, a fost restaurata in 1960 in forma initiala. In jurul istoriei construirii cladirii s-au nascut mai multe legende, fiecare sustinand ca varianta lui este purul adevar.” Conform povestirilor vaduva Apollonia Hirscher, avea o fata, care in urma unei morti aparente, a fost inmormantata cu tot felul de bijuterii pe ea. Peste noapte niste hoti o jefuiesc, si pentru un inel vor sa-i taie degetul fetei, care se trezeste. In amintirea intoarcerii miraculoase a fetei a construit aceasta casa cu arcade. In amintirea acestei intamplari, Apollonia Hirscher si fiica sa sunt reprezentate intr-o fresca pe frontonul cladirii de pe strada Michael Weiss 22. Fosta Casa Negustorilor astazi gazduieste galeriile Corona.

Casa Reduta este vechea sala de spectacole, denumita dupa o sala de bal din Viena. A fost centrul cultural al orasului inca din secolul XVIII-lea. In anii 1865 si 1868, aici au dat spectacole de teatru si trupele Tardini si Pascaly, la care a participat si poetul Mihai Eminescu. Cladirea din piatra a fost folosita pana in 1892, cand din cauza deteriorarii structurii de rezistenta a fost demolata. In 1893 a fost inaugurata cladirea actuala, care a preluat numele cele vechi. Aici a functionat una din primele sali de cinematograf din oras. Casa Reduta si-a pastrat calitatea de promotor cultural, gazduieste multe formatii artistice, populare, clasice si moderne, iar pe scena ei au loc anual sute de spectacole.

Cladirea Sfatului. Desi in 1420 a fost consfintita ideea construirii, deasupra boltii de vanzare a breslei blanarilor, a unei camere pentru acordarea dreptatii si pentru sedintele Magistratului, din cauza invaziei turcilor din 1421 constructia a fost amanata. In documentele din 1503 apare cladirea sub denumirea de Praetorium. In 1528 a fost terminata constructia turnul de 49 m, insa in urmatorul secol a fost mistruit de flacarile provocate de un trasnet (1608) si de cele ale marelui incendiu din 1689, dupa care fiind grav arvarita a fost reconstruita. La parter s-a construit loggia, cu stema Brasovului, cu coroana de radacini, vizibila si astazi. In 1742 breasla aramarilor a construit o bolta lipita de Casa Sfatului. Forma actuala a turnului dateaza din 1910. Pana in 1876 aici era sediul primariei, dupa care arhiva, la inceputul secolului XX, multumita campaniei ziarului Kronstadter Zeitung a scapat de demolare, si din 1950 a devenit Muzeu de Istorie cu sectii de arheologie, numismatica, istorie medie si moderna, farmacie.

Gimnaziul Honterus este cunoscut ca fiind prima institutie de invatatamant care a functionat pe baza unui regulament scolar, regulament realizat de Johanes Honterus. In cladirea ridicata in 1541 atat profesorii cat si elevii veneau din tara, dar si din strainatate. Absolventii au devenit preoti, medici, tipografi, muzicieni sau chiar profesori. Intre anii 1544-1548, in ciclul superior erau 126 de “studenti”, dintre care 25 si-au continuat studiile in strainatate. In 1547 din initiativa si cu contributia lui Honterus a fost infiintata si o biblioteca. In 1742 cladirea a fost daramata si reconstructia a inceput in 1743. La forma sa actuala a ajuns in 1834. In timpul I. razboi mondial cladirea a fost folosita depozit de munitii, iar mai tarziu maternitate. In 1913 incepe construirea unei noi cladiri, care a fost folosita pana la al II. razboi mondial, dar din 1948, Liceul Honterus a fost dizolvat si clasele germane fiind mutate intr-un liceu mixt. In 1971, in cladirea din Curtea Bisericii Negre s-a reinfiintat Liceul de cultura generala cu limba de predare germana – Johanes Honterus, acolo functioneaza si in prezent.

Palatul Justitiei. Presedintele Tribunalului Regal dl. Georg von Weer, la inceputul sec XIX, a formulat o cerere catre comunitatea orasului Brasov pentru atribuirea unui teren de 9450 mp, pe care sa se construiasca Palatul de Justitie. Cererea a fost aprobata, orasul a perceput o taxa simbolica, cu conditia ca toate constructiile existente si ridicate ulterior sa fie predate cu titlu gratuit publicului brasovean. S-a hotarat construirea Palatului de Justitie, a penitenciarului si a unor ateliere pentru puscariasi. Lucrarile a fost terminate in 1902 in stilul ecleticismului francez. Astazi aici este sediul Prefecturii si Consiliului Judetean, precum si a mai multor institutii.

Prima Scoala Romaneasca, a fost deschisa la 1495 si a marcat un important inceput de drum. La scoala venea doar alesul satului, ca sa invete si sa devina dascalul, notarul sau chiar preotul satului. Venea la scoala, si aducea o galeata de grau, un car cu lemne si 4 florini (bani cu care cumparai 3-4 boi), si studia gramatici, invatatura bizantina, pilde din biblie, dar si filozofia secolul XVI, citate din Aristotel, Democrit si altii. Elevii de atunci, invatau cum se fac actele oficiale in cancelarii, aveau un manual de cultura albinelor, unul cu legile comerciale, si chiar un manual de macrobiotica – secretul de a-ti lungi viata, aparut in 1844 de Pavel Vasici. Gratie diaconului Coresi aici au vazut lumina tiparului primele carti in limba romana. El a venit aici de la Targoviste in 1556, cand in biserica se folosea limba slavona, iar preotii din Ardeal incepusera sa traduca in limba romana cartile bisericesti. A recunoscut imediat ca in Ardeal erau nevoie de carti in limba romana. Prin cele 39 de carti tiparite, in 150-200 de exemplare, tot serviciul religios ortodox al tarii era bine intretinut. In muzeul scolii este pastrata tiparnita, impreuna cu cele 9 exemplare coresiene. In muzeu se mai pot admira carti ferecate in argint, documente de pe vremea lui Stefan cel Mare, un hrisov din 1656, salile Tudor Ciortea (muzica) si Ştefan Mironescu (pictura). Program de vizitare : 09,00 – 17,00.

Strada Sforii este straduta ingusta dintre strazile Cerbului si Poarta Schei a carei existenta este atestata in documentele din secolul XVII. Ea a fost un simplu coridor, pentru a usura munca pompierilor. Astazi este o curiozitate a orasului. Cei mai curajosi afirma ca este cea mai ingusta strada din Europa. Cert este ca latimea ce variaza intre 111 si 135 cm ii confera titlul de cea mai ingusta strada a orasului. Straduta de 80 de metri este parcursa de toti turistii care ajung in oras si este locul de intalnire a indragostitilor. Dar si tema provocatoare pentru fotografi !

Teatrul Dramatic Brasov. Primii care au oferit spectacole de teatru au fost dominicanii sasi in anul 1500. Iar din 1542, la initiativa lui Honterus jocul teatral a fost intodus si in scolile evanghelice. Continuitatea teatrului german a fost asigurata si prin aparitia timpurie a unei cladiri de teatru, unde au jucat si trupele maghiare clujene. Teatrul roman infiintat in 1946 a devenit Teatrul de Stat si in 1959, s-a mutat in cladirea actuala. In 1968 directorul Sica Alexandrescu a reusit sa-i modifice denumirea in Teatrul Dramatic. In 1994 in amintirea legendarului regizor si conducator, teatrul a preluat numele lui Sica Alexandrescu. In 1989, teatrul de papusi care a functionat ca o sectie a teatrului s-a desprins si a infiintat Teatrul de papusi Arlechino. Cladirea dispune de o sala mare cu 750 de locuri si o sala Studio de maxim 60 locuri.