Parcuri, piete, evenimente

Piata Sfatului. Din 1520, acest loc atestat ca targ, numit in documente Markplatz, a fost gazda a numeroase targuri. Din 1364 era organizat targul anual cu participare larga, unde ajungeau si negustori de peste hotare. Frumoasele case cu arcade din jurul pietii ar putea povesti multe. In piata, candva a existat Stalpul infamiei, unde au fost judecate şi vrajitoarele si se aplicau public pedepse corporale vinovatilor de diferite fapte. Aici in 1688 a fost decapitat Stefan Stener, seful breslei cizmarilor, care s-a impotrivit intrarii austriecilor in oras. Pana în 1892, in piata existau si doua fantani. Cea mai impunatoare cladire este Casa a Sfatului aflata în centrul pietei, construita în 1420. Primaria de odinioara, astazi gazduieste Muzeul de istorie. In cladirea din Piata Sfatului nr.16 functiona prima farmacie a orasului.

De-a lungul timpului, piata s-a aschimbat si a luat noi infatisari, s-a tranformat de la loc de desfasurare a targurilor, a ajuns locul de popas al birjelor care transportau oamenii in diferite colturi ale orasului. In 1991 s-a dat in folosinta primul tramvai din Brasov care avea unul din capete in Piata Sfatului. In 1900, au aparut automobilele, iar Piata s-a transformat intr-o parcare pentru masini. In apropiere se afla Strada Republicii, care in trecut era numita Ulita Caldararilor, pentru ca aici erau grupati membrii din breasla caldararilor. Strada era strabatuta de un canal al salubrizarii, iar in celalat capat se afla o veche poarta a cetatii prin care se facea comunicarea cu Moldova. Astazi Strada Republicii, este un loc foarte vizitat de turisti, o frumoasa zona turistica si un foarte bun loc de cumparaturi mai ales pentru cei ce iubesc artizanatul si lucrurile confectionate manual!

In jurul Pietei Sfatului se gasesc cele mai frumoase hoteluri din Brasov , restaurante, cafenele, magazine, case cu arcade impunatoare. Toate aceste locuri au povestea lor proprie, pe care o data descoperita, nu o veti mai putea uita.

Junii Brasovului. In dimineata sarbatorii junii coboara calare in cetate, trec pe la vataf, armas mare si armas mic (serje), dupa care in jurul orei 10 se indreapta spre Piata Prundului (astazi Unirii) din fata bisericii Sf. Nicolae, unde se inconjoara statuia eroului necunoscut, nu inainte ca preotul paroh sa le sfinteasca steagurile printr-o scurta slujba. Urmeaza incolonarea grupurilor dupa o ordine bine stabilita si devenita traditionala: mai intai Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori. Coloana este deschisa de fanfara. Fiecare grup are in frunte vataful, urmat de stegar, incadrat de cei doi armasi. Vataful poarta banderola rosie pe piept, iar armasii mare si mic, albastra si galbena, formand astfel tricolorul, ca pe vremea cand aceasta era interzis. Plecand din Prund, Junii fac un popas la Troita Capitanului Ilie Birt, 41 unde canta “Hristos a inviat!”, fiecare grup in parte, apoi coboara pe str. Muresenilor pana la Bdul. Eroilor, dupa care urca, ocolind pe str. Nicolae Balcescu, trec de Poarta Schei, in sus pe str. Capitan Ilie Birt, str. Tocile spre “Capul Satului” pe str. Podul Cretului si de aici la Pietrele lui Solomon. Alaiul paraseste locul plin de legenda de la Pietrele lui Solomon, reluandu-si traseul de la urcare. Junii ajunsi in Piata Prundului nu se mai opresc la Poarta Schei (ca altadata), ci patrund in Cetate, fiind primiti cu “portile deschise”, ocolesc Casa Sfatului (azi Muzeul Judetean de Istorie) si se indreapta spre cimitirul bisericii “Sf. Paraschiva”, in Groavei, unde se afla mormantul marelui poet Andrei Muresianu (ale carui oseminte sunt aduse de Pe Tocile in anul 1925). In fata mormantului canta “Hristos a inviat!” si un pasaj din imnul “Desteapta-te Romane”. Intelesul termenului de „june” in Transilvania este cel „tanar fecior neinsurat”.