Obiective turistice Bucovina (11)

Bucovina

Obiceiuri interesante si traditii bucovinene:

Stiati ca in timpul slujbei religioase un alt moment amuzant este “calcatea”? Moment in care mirii, in timp ce isi asaza verighetele, se calca pe picior, pentru a-si asigura in acest fel supremaţia in casnicie.

Stiati ca un alt obicei interesant este si mascarea miresei, ritual ce marca trecerea tinerei de la starea de feciorie la cea de femeie maritata?

Stiati ca un alt moment important in momentul nuntii bucovinene este “iertaciunea” ? Obiceiul cere ca tinerii sa se aseze pe o perna, cu faţa spre rasarit – mireasa se aseaza in genunchi pe o perna, iar mirele, in picioare, cu mana stanga pe umarul miresei – pentru a avea o viaţa usoara si placuta, asa cum este si perna.

Stiati ca in Bucovina, Mireasa trebuia castigata? Ca sa o poata lua din casa parintilor, Mirele trebuia sa razbata in faţa usilor inchise si sa se tocmeasca bine cu parintii acesteia, dar negocierile se faceau de multe ori sub forma unei lupte simulate intre alaiul Mirelui si cel al Miresei.

Stiati ca la randul lui, Mirele in timp ce era barbierit de catre un barbier sau vataf priceput, era de asemenea batjocorit de cei prezenti?

Stiati ca in Bucovina, Mireasa este bocita, iar Mirele este luat in deradere? Aici tradiţia spune ca mireasa trebuie sa planga in ziua nunţii, cand domnisoarele de onoare spun cantecul de jale. Provocarea lacrimilor nu era o problema, ritualul fiind rezolvat adesea cu ceapa.

Stiati ca judeţul Suceava este al doilea judeţ ca marime din ţara, dupa Timis, avand o suprafaţa de 8553,5 km², reprezentand 3,6% din suprafaţa totala a ţarii ?

Stiati ca numele “Bucovina’” provine din cuvantul slav „buk” – cuvant care in traducere inseamna “fag” ? Astfel termenul „Bucovina” se poate traduce prin “Țara fagilor”. Aceasta denumire a intrat oficial in uz din 1775, odata cu anexarea teritoriului de catre Imperiul Habsburgic.

Stiati ca Muzeul Satului Bucovinean este cel mai tanar dintre muzeele in aer liber ale Romaniei? S-a infiripat in deceniul al VIII-lea al secolului trecut, cand satul bucovinean dispunea de nenumarate monumente de arhitectura popopulara?

Stiati ca unicat in zona, este Casa Dorna Candreni, construita la sfarșitul secolului al XVIII-lea, aceasta reprezentand momentul de extindere al planimetriei prin adoptarea unui nou element arhitectonic – foișorul?

Stiati ca o modalitate traditionala de constructie specifica zonei este construirea ‘pe loc’ din arborii doborati, iar pentru a face loc gospodariei, aceasta tehnica fiind redata de Casa Ostra, casa care dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea?

Stiati ca in Bucovina nunta era strigata de preot? Obiectiile la nunta aveau loc si in trecut.
Chiar daca nunta era aranjata, era necesara instiintarea publica. Astfel, cu trei saptamani inainte de nunta, preotul face strigarile in biserica pentru a preintampina eventualele obiecţii in privinta casniciei viitorilor miri.

 

Obiective turistice Bucovina (11)