Biserica, inaltata de Stefan cel Mare in 1487, este cea mai redusa ca proportii dintre ctitoriile sale si singura destinata a fi manastire de calugarite, “…lacas pentru ostasii raniti in razboaie”.
Lucrarile de zidire a bisericii din Patrauti, langa Suceava, cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci, au inceput la 13 iunie 1487.
Arhitectura admirabil proportionata reprezinta un valoros model de epoca medievala moldoveneasca, edificiu de plan triconic cu turla pe naos, ancadramente si portale gotice, fatade decorate sub cornisa cu frize ceramice.
Pictura interioara, originala, de inalta tinuta artistica, se remarca prin scena Plangerii (naos), Cavalcada Sfintei Cruci (pronaos), expresie a sentimentelor si actiunilor antiotomane ale vremii, compozitie rafinata cu colorit subtil in traditia bizantina si Tabloul votiv. Pictura exterioara se rezuma la fragmente din Judecata de Apoi realizata dupa 1550. O lespede rotunda este Masa lui Stefan, iar clopotul vecin “stie” sa imprastie norii aducatori de grindina.