Manastirea Dragomirna

Dainuind pe plaiuri moldovene de mai bine de trei veacuri, Manastirea Dragomirna se numera printre acele monumente care, fiecare in felul sau, evoca o pagina din trecutul Moldovei. Zidurile puternice, turnurile ca si contrafortii manastirii creeaza atmosfera unei cetati medievale care a infruntat multe atacuri. Construita de domnul Miron Barnovschi Movila in 1627, aceasta pânza de ziduri imprejmuieste ctitoria din 1609 a lui Anastasie Crimca. Îngusta ca o arca, de o inaltime halucinanta, biserica Dragomirna dezvaluie visul ctitorului de a inalta in acest ochi de poiana un monument fara asemuire.

Monumentala, sobra, biserica Dragomirna impresioneaza prin contrastul dintre masivitatea zidurilor si dantelaria in piatra a turlei. Artisti caligrafi si miniaturisti au creat aici minuni de frumusete. Zestrea cea mai de pret a muzeului de la Dragomirna o constituie tocmai manuscrisele faurite de mâna acestora.

Printre comorile de arta ale colectiei se numara si cartile bisericesti maiestrit miniate de insusi Anastasie Crimca. Valoarea muzeului este sporita de ferecaturile argintate ale lui Grigore Moisiu, primul mester moldovean care-si imprima marca si numele pe operele realizate.