Manastirea Probota

Este prima ctitorie a domnitorului Petru Rares, ridicata in 1530 pe locul consacrat de o bisericuta din lemn (1398) si alta din piatra (in jur de 1440) ale carei urme se mai vad in vecinatate. “Probota” inseamna fratie, a slujitorilor biserici.

Edificiu monumental armonios, cu turla deasupra naosului, pridvor inchis de inalte ferestre gotice cu chenare din piatra cioplita, abside poligonale marcate de arcade oarbe si ocnite, soclu prelungit cu banca de jur-imprejur, Probota este una dintre cele mai importante realizari ale arhitecturii românesti, reprezentativa pentru secolul XVI.

Zidurile de aparare inalte de 6 metri, turnurile patrate si Casa Domneasca, intregesc ansamblul monahal cu elemente ale arhitecturii civile moldovenesti – printre putinele piese din secolul al XVI-lea care mai exista.

Pictura interioara datand din anul 1532, restaurata de curând, a descoperit un program iconografic de exceptie, punctat pe alocuri de compozitii neobisnuite si de realizare originala a unor teme canonice, constituite intr-un grupaj unic pana acum in Moldova. O atentie speciala trebuie acordata tabloului votiv, parte a unei compozitii plastice neobisnuita in Rasaritul Crestin, dar frecventa in Occident.

Pictura exterioara datand tot din anul 1532, a fost compromisa de trecerea timpului, totusi pune in evidenta eleganta deosebita a desenului si transparenta culorilor, incadrându-se in ansamblul stilistic al bisericilor bucovinene.