Muzeul Satului Bucovinean Suceava

Muzeul Satului Bucovinean este cel mai tanar dintre muzeele in aer liber ale Romaniei. S-a infiripat in deceniul al VIII-lea al secolului trecut, cand satul bucovinean dispunea de nenumarate monumente de arhitectura populara. Muzeul Satului Bucovinean, aflat in apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei, pune in valoare patrimoniul cultural-arhitectonic al zonei.

Este conceput ca un sat traditional bucovinean ce cuprinde: biserica, gospodarii taranesti, ateliere mesteşugareşti, moara, crasma, etc.

Printre cele mai valoroase monumente de arhitectura popular putem enumera: Biserica Vama care dateaza din anul 1783, Casa Rosu – construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, Casa Dorna Candrenilor – construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea, Crasma lui Mos Iordache – crasma din Saru Dornei construita in anii 1928-1930, etc.

Inedit pentru Muzeul Satului Bucovinean o constituie reprezentarea vietii spirituale a taranului prin marcarea riturilor de trecere. In casa Straja sunt expuse obiecte pentru ritualul de botez iar in Casa Volovat este marcat ceremonialul de inmormantare.