Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, o uriasa metropola da­cica? Suna absolut incredibil pana acum, dar azi, ipoteza prinde contur! Rezultate de ultima ora ale “arheologiei aeriene” arata ca, de fapt, aria de extindere si de locuire a fostei capitale a dacilor depaseste cu mult zona sacra si zona castrului roman, singurele vestigii sapate acolo de istoricii nostri in ultima jumatate de secol. Daca teoriile se confirma, am putea descoperi in Gradistea de Munte o adevarata metropola antica, cu nimic mai prejos decât cele mai frumoase orase din Grecia si Roma inceputului de mileniu!

Sarmizegetusa nu era o simpla cetaţuie, cum se credea, ci o metropola in toata puterea cuvântului, dispusa pe terase taiate pe vârful muntelui, dupa toate normele urbanismului vremii, de catre cei mai pricepuţi mesteri ai epocii antice, platiti regeste de Decebal si de inaintasii sai.

Daca englezii sunt foarte mandri de minunea de la Stonehenge, nu acelasi lucru se poate spune si despre romani. Ne uitam comorile, ne ingropam istoria si suntem neglijenti cu trecutul pe care il lasam in paragina.