Manastirea Cozia

Manastirea Cozia este un complex monahal medieval, situat in orasul Calimanesti, pe malul raului Olt. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Batran, extinsa si renovata de-a lungul istoriei sale multiseculare.

Paul de Alep, in jurnalul calatoriei sale in Tara Romaneasca intre 21 august 1656 – 13 octombrie 1658 scria despre Cozia: „In limba lor intelesul numelui acestei manastiri, Cozia este „fortareata de pamant din pricina nenumaratilor munti din aceasta tara”. Manastirea Cozia, in ansamblul ei, este inclusa in Lista monumentelor istorice din Romania.

Manastirea Cozia a constituit de-a lungul timpului un puternic focar de cultura romaneasca. Prin hrisoavele domnesti din 28 martie 1415, 18 martie 1419, 16 iunie 1436 si 17 aprilie 1448 se atesteaza ca aici functiona o scoala manastireasca inca din 1415. Primul dascal a fost parintele Sofronie, staretul manastirii. Logofatul Filos, logofat al marelui voevod Mircea cel Batran a compus versuri si imnuri religioase, el fiind considerat primul poet roman.

Mardarie Cozianul a alcatuit la 1696 Lexiconul slavo-roman, necesar scolii. Despre functionarea scolii pomeneste la 12 mai 1772 si Arhimandritul Ghenadie, care a venit la Cozia „din mica copilarie, unde am invatat si carte”. Nu departe de Cozia, la Jiblea, (azi cartier al orasului Calimanesti) exista in secolul al XVIII-lea o scoala sateasca, condusa de Barbu, elev al scolii manastiresti.