Avram Iancu - o altfel de iluminatie - 1842

In fiecare an, pe vremea studentiei lui Avram Iancu, la Cluj se tinea cu mare fast in seara zilei de 18 aprilie o sarbatoare numita “Iluminatie” (inscrisa astfel in documentele maghiare) in cinstea zilei de nastere a imparatului austriac Ferdinand (cu numele sau intreg Ferdinand Carol Leopold Iosif Francisc Marcelin, nascut la 19 aprilie 1793 in Viena), care purta si titlul de principe al Ardealului.

In perioada 1841 – 1846, Avram Iancu era student la Colegiul Piaristilor din Cluj, de pe str. Lupului (azi str. Mihail Kogalniceanu), alaturi de alti tineri români si de alta etnie: maghiari, secui, sasi, germani, armeni etc. Statea in chirie pe strada care-i poarta in prezent numele, la profesorul Bergai, pana in 1844, apoi la familia Bokor, iar in aprilie 1842 – in
timpul episodului cu “Iluminatia” – lua masa la pensiunea doamnei Rozalia Balinth, vaduva lui Ladislau Dorgo. Tinerii studenti de la piaristi, desi erau concentrati aici intr-o “coloratura etnica” diferita, erau buni colegi si solidari in “tovarasii aventuroase”, specifice vârstei. Una dintre aceste actiuni pline de bravada ne este dezvaluita de documentele privind ziua “Iluminatiei” la Cluj, in 1842. Inca din 16 aprilie, sambata, studenti si calfe din oras se aflau la balul organizat la cârciuma lui Baier. Tinerii lucratori in atelierele din oras (calfele) au inceput sa “se prosteasca”, dupa cum au marturisit apoi, adica sa faca glume “fara stil”, impingându-se si ghiontindu-se. Asa se face ca a fost jignit cu astfel de glume studentul Anca. De aici, se pare, a pornit conflictul dintre studenti si calfe.

In seara zilei de 18 aprilie s-a tinut la Cluj cu mare fast “Iluminatia”. La sarbatoare au participat si studentii si calfele, care s-au luat la bataie, studentii fiind pregatiti sa-si ia revansa. Au fost recunoscuti, in aceasta incaierare, studentii Anca Cerghedi sau Cerghizan (acesta coleg cu Avram Iancu), Campean, toti romani, precum si Zonda si Lazar, unguri. A doua zi, studentii (adunati in cimitir) s-au sfatuit sa nege faptul ca ar fi fost amestecati in bataie. Dar unii s-au mai laudat prin piata, altii au povestit despre eveniment si s-a aflat cam cine au fost “actorii” principali in bataie. A fost audiat si Avram Iancu. El declara urmatoarele: “In seara zilei de 18 aprilie si eu am fost prezent la Iluminatie pâna la ora 21.00”. Acolo – a adaugat el – i-a vazut pe Iosef Lazar, cu care statea in gazda, pe colegii Anca si Potyo de la Drept si pe Tompos de la Logica. De la ora 21.00 a plecat de acolo. Avea si dovada de la doamna la care mergea in pensiune. Aceasta femeie a confirmat ca in seara respectiva Avram Iancu era la ea “in cost”, la cina. Dupa cina – spune gazda in continuare – el a mers imediat la petrecere si dupa jumatate de ora s-a intors. Apoi si-a petrecut vremea discutand, “pana când l-am trimis acasa, unde isi avea salasul, deoarece si eu aveam intentia sa ma odihnesc” – a mai spus ea, adaugand ca Iancu a plecat cu putin inainte de ora 22.00.

Ce va fi discutat in acea seara viitorul mare reprezentant al romanilor transilvaneni nu se stie. Documentul, insa, ne dezvaluie si invie un moment concret din tineretea marelui erou roman al Revolutiei din 1848 – 1849. Vasile Lechintan