Cetatea Paganilor

Cetatea Paganilor a fost ultimul bastion al paganilor din secolul al XIII-lea si a fost inspiratie pentru scriitorul maghiar Iokai Mor în romanul cetatea Balvanyos. Numele de cetatea Paganilor vine de la perioada in care locuitorii din aceste zone au fost fortati sa se crestineze pana atunci, acestia, fiind inchinatori la idoli.

Cetatea Paganilor este o fortificatie de tip Latene care a fost locuita în secolul I, iar mai tarziu in perioada Evului Mediu timpuriu cetatea a fost ridicata pe un varf de munte din pietre bolovanoase. De-a lungul vremii a fost de multe ori atacata de tatari, insa niciodata acestia nu au reusit sa o cucereasca, fiind reconstruita în secolele XII-XIII si abia mult mai tarziu a fost distrusa de austrieci ramanand doar ruinele.

Legenda povesteste ca in aceasta cetate a fost pastrata pentru mai mult timp coroana Ungariei, iar stapanul cetatii Apor a purtat razboi cu Stefan cel Sfant deoarece acesta vroia sa increstineze localnicii.

In Cetatea Paganilor s-a locuit pana în anul 1603 cand ultimul membru al familiei, Apor, a murit iar sotia acestuia a parasit cetatea mutandu-se intr-un sat vecin. Legenda spune ca noaptea in ruinele cetatii se aud diferite zgomote, rasete, zanganit de lanturi sau focuri de arma, insa pana azi misterul ramane neelucidat.