Insula Sacalin

Insula Sacalin este o insula nou formata, in Marea Neagra, la mica distanta de coasta romaneasca, in dreptul bratului Sfantu Gheorghe al Deltei Dunarii. Initial, Insula Sacalin era formata din doua insule mai mici: Sacalinu Mare si Sacalinu Mic, insa cu timpul cele doua s-au unit si au format o masa unitara de pamant cu suprafata de 21.410 hectare.

Guvernul Romaniei a declarat zona o rezervatie a biosferei si a interzis popularea insulei, inca din anul 1938. In insula se afla o mare varietate de pasari, mamifere si reptile. Aici se regasesc cele mai mari colonii de chire de mare si pelicani creti, insula fiind principala zona de cuibarit, hranire si iernare a acestor specii. Pe insula au fost recenzate un numar de 229 de specii de pasari. In apele insulei se gasesc pesti rari, sturioni, dar si plante rare, cum ar fi varza de mare si canarul baltii.

Exista doua zone unde se produce avansarea Deltei in mare. Una porneste de la Sfantu Gheorghe spre Insula Sahalin si probabil ca in zece ani se va inchide, formand un nou lac, iar alta este la nord de Sulina.