Casa memoriala IG Duca

Ion Gheorghe Duca (1879-1933) a fost o figura ilustra a politicii romanesti interbelice, un intelectual rafinat provenit dintr-o familie ce a dat Romaniei mai multe generatii de oameni remarcabili. Barbatii de stat de anvergura se forjeaza deseori in mai multe generatii, produsul unor scoli de elita, unei cresteri desavarsite. Astfel, bunicul sau, Ion Duca, a fost ministru in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Tatal sau, Gheorghe Ion Duca, a fost director al Şcolii Nationale de Poduri si Şosele si Director General al Cailor Ferate Romane. Vizavi de Gara de Nord puteti admira statuia ilustrului inginer. Tanarul I. G. Duca s-a nascut la Bucuresti si a urmat cele mai bune scoli din capitala (Liceul “Sfantul Sava”). Facultatea de drept o va urma la Paris. La 23 de ani era deja judecator la Horezu si va ramane definitiv fermecat de frumoasele locuri incarcate de istorie in care poposea.

Astfel, 10 ani mai tarziu, in 1912, dupa ce deja si-a inceput ascensiunea politica in Partidul National Liberal, I. G. Duca isi construieste o casa de vacanta pe mosia achizitionata la Maldaresti, mosie ce cuprindea si culele istorice Maldaresti (Duca) si Greceanu. A fost pe deplin in masura sa pretuiasca valoarea culelor seculare – marturie sta insasi casa cladita de el in pur stil vernacular. Astfel, mosia de la Maldaresti avea sa renasca sub ocrotirea sa. I. G. Duca avea sa urmeze o stralucita cariera politica, devenind succesiv Ministru al Instructiunii Publice si Cultelor, Ministru al Agriculturii si mai tarziu Ministru de Externe. De asemenea, dupa disparitia lui Ion. I. C. Bratianu (1864-1927) si Vintila Bratianu (1867-1930), avea sa devina Presedintele Partidului National Liberal si va fi numit Prim-ministru de catre Regele Carol al II-lea in 1933. De altfel, Duca nu era partizanul Restauratiei (revenirii lui Carol al II-lea pe tron), considerand acest compromis ca fiind riscant, fata de faptele reprehensibile ale printului, incompatibile cu calitatea de rege. Evenimentele insa, au decis altfel iar cu sprijinul taranistilor, Carol al II-lea si-a recapatat tronul (1930-1940). I. G. Duca nu avea o atitudine concilianta nici fata de miscarile extremiste: comunisti sau legionari, miscari ce amenintau democratia si insasi fiinta Romaniei Mari. În calitate de sef al guvernului, I. G. Duca avea sa ia masuri pentru dizolvarea Garzii de Fier. Ca represalii, un comando al acesteia (Nicadorii) il asasineaza pe premier in gara de la Sinaia la 29 decembrie 1933.

O placa memoriala este asezata acolo. I. G. Duca este inmormantat, conform dorintelor sale, in cimitirul din satul Ursani, nu departe de Maldaresti – ultima dorinta modesta a unui om exceptional, dar care totodata si-a pastrat o simplitate naturala. Astfel de oameni de stat, mai rar intalnim astazi. Mostenirea sa ramane vie la Maldaresti. Vizita casei memoriale prilejuieste admirarea unor obiecte personale ale politicianului sau obiecte vechi din vremea sa. Interioarele sunt deosebite, atmosfera interbelica, rafinata. Veti afla multe informatii interesante de la ghida muzeului. Nu omiteti sa vedeti si mica gradina de langa casa, un colt foarte linistit.