Castelul Kornis

Castelul Kornis, din comuna Manastirea, a fost resedinta principalelor familii nobiliare din Transilvania timp de mai bine de 400 de ani. Constructia castelului s-a prelungit de-a lungul mai multor generatii. Spre sfarsitul aniilor 1500 a fost finalizat corpul principal, iar la inceputul anilor 1700 a fost ridicat turnul de poarta, dar si zidul de aparare.

Turnul de poarta pe care il vedem noi este construit in 1720, deci perioada in care Kornish Sigismud era guvernatorul Transilvaniei”, explica istoricul Pavel Rusu.

La incepul aniilor 1900, aici functiona un muzeu de stiinta si istorie naturala, dar si o biblioteca cu peste 9.000 de volume rare, toate adunate de ultimul locuitor al castelului, Kornish Karoly. La 30 de ani dupa ce ultimul mostenitor al familiei nobiliare a parasit castelul, Directia Nationala a Restaurarii Monumentelor Istorice din perioada comunista a inceput un amplu proces de reparatie. In 1976, lucrarile s-au oprit insa brusc.

S-a constatat ca pe santierele de la restaurari a monumentelor istorice s-au facut foarte multe risipe, asa fara eficienta si s-a desfintat Directia Nationala a Restaurarii Monumentelor Istorice”, adauga Pavel Rusu. Acum, cladirea principala abia daca mai exista, iar din fortificatie a mai ramas doar poarta de intrare.

Castelul din comuna clujeana Manastirea a fost retrocedat in urma cu cinci ani ultimei mostenitoare a familiei. Bethlen Berta, fiica ultimului locuitor al domeniului nu a reusit insa sa reabiliteze castelul inainte sa se stinga din viata la inceputul acestui an, la Budapesta.