Valea Izei

Intrarea pe Valea Izei se face din directia Bistrita, prin Nasaud si Sacel. Zona cuprinsa intre aceste doua puncte este deosebita, deoarece treci prin Pasul Setref, care desparte Munţii Rodnei de Munţii Ţibles si ajunde la o altitudine de 817 metri. Primul sat din Velea Izei este Sacel, un important centru de olarit de secole. Astazi aici insa se pace tipul traditional de olarie neagra. Urmeaza Salistea de Sus, unde poti vedea doua biserici din lemn, ambele inchinate Sf. Niculae, ridicate in stilul zonei. Mai departe, drumul traverseaza orasul Dragomiresti, un punct de inters major in istoria maramuresana. Aici, tradiţia s-a pastrat intacta si se poate vedea la Muzeul Tarancii Romane. Trebuie vizitata si biserica Greco-Catolica, din lemn, construita in stilul traditional maramuresean. In fiecare an, in prima duminica de dupa Paste, se organizeaza festivalul de dansuri, cantece si port traditional, numit “cate flori pe Iza-n sus”.

Urmeaza localitatea Bogdan Voda, cunoscuta sub numele de Cuhea pana la 1970, care a fost resedinţa a voievozilor maramureseni. Acesta este locul din care Bogdan Voda a plecat spre Moldova la 1359. Aici se poate vizita Biserica de Lemn cu hramul „Sfantul Nicolae” construita la 1718, dar si biserica noua, cu turla inalta, facuta tot din lemn.
Daca te abaţi un pic de la drum, poţi vizita Ieud. Ieud este unul dintre cele mai cunoscute sate din Maramures, numele satului fiind legat de faimosul Codex din Ieud, cel mai vechi manuscris in limba romana, cu caractere chirilice. Exista si un muzeu etnografic. Biserica Nasterea Fecioarei din Ieud este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumaose din Maramures. A fost ridicata la 1364 si este un monument istoric.