Canionul de Sare

Cheile Corundului se intind in partea de sud-vest a Muntelui de sare Praid. Aici apa a strapuns sarea sicanionul format este din stanci de sare si creste de sare ce asociaza fenomene de carst salin cu doline, polje, diaclaze, palnii de dizolvare si lapiezuri ce asociaza existenta unor izvoare cu ape sarate. Din canion prin potecile laterale, se pot vizita cateva doline mai mari semi-inchise cu vegetatie si microclimat specific, care sunt strajuite de stanci si pereti de sare ce prezinta o frumusete exotica cu totul aparte.

Carstul salin are o evolutie rapida, din forme de exocarst (lapiezuri, doline, diaclaze) se ajunge intr-un timp scurt la endocarst (ponoare, hornuri, diaclaze de adancime, mici pesteri, avene). Aceste fenomene influenteaza in sens negativ zona minelor vechi si zacamantul de sare aflat in proces de exploatare. Paraul Corund curgea initial dinspre satul Ocna de Jos pe langa drumul actual, dar dupa prabusirea unui aliniament de doline aceasta a modificat traseul paraului si a drenat si lacul dintre cele doua Ocne.

Cele 7 puncte de interes ale traseului:

Prima statie este Ocna Iosif, care se afla pe teritoriul minei vechi si este partial prabusita. Aici au fost primele exploatari de sare in 1762. Ocna are o adancime de 80 m si forma de clopot. In timpurile vechi sarea a fost ridicata la suprafata in piele de bivol, cu ajutorul crivacului, o structura trasa de patru perechi de cai. De la ocna, trecand printr-o padure de conifere ajungem la punctul doi, unde izvoarele sarate, permanente si temporare intind apa formand astfel un ”camp sarat”. Datorita evaporarii si precipitarii de sare se formeaza diferite cristale sau cruste de sare in preajma baltilor.

La punctul trei se poate vedea: izvorul sarat cu cel mai mare debit de apa din Canion, conopidele de sare si lapiezurile interactiunea precipitatiilor cu sarea iesita la suprafata. De aici poteca urca pana la marginea, apoi coboara pe fundul dolinei de sare, o palnie naturala ce ofera poate cea mai spectaculoasa priveliste, punctul cel mai inalt al samburelui de sare. Dupa revenirea la punctul 3 poteca continua pe marginea paraului.
Lapiezurile se pot admira in marimi impresionante. Localnicii folosesc aceste stanci pe post de puncte de prognoza meteorologica, pentru ca stancile albe devin cenusii cand curentii de aer umed se aproprie.

Inainte de sosirea la punctul 6 se trece paraul pe bolovani. Apoi se ajunge la baia traditionala cu namol terapeutic sarat, care a fost reinnoit cu ajutorul comunitatii locale. Se poate citi pe peretele vestiarului reteta traditionala de imbaiere cu namol. Localnicii folosesc namolul de origine minerala de secole pentru remediu impotriva bolilor de piele, reumatice si ginecologice. In drum spre ultimul obiectiv traseul traverseaza iar paraul pe un podulet. Ajungand la punctul sapte, vizitatorul poate sa admire o creasta de sare ce inchide un sir de doline.