Ruinele Cetatii Rapsone sunt situate in valea Tarnavei Mici si Creanga Mare pe varful unui grup de stanci. Originea cetatii este necunoscuta dar in urma cercetarilor arheologice din 1974 se considera ca ar fi fost construit ca fortareata secuiasca in secolul XI-XII.
Pentru a ne deplasa la ruinele cetatii de pe drumul national Praid-Gheorgheni la kilometrul 5 lasam masina la odihna si ne indreptam spre stanga pe drum de camp, la cca. 2 km de mers pe jos vom ajunge la Varkapu, la poalele cetatii Rapsone, situata la altitudinea de 905 m de la nivelul marii. De aici izvoresc trei paraie: Szilas, Rakottyas si Iuhodul.
Cetatea este situata pe o sa (962 m) din valea Tarnavei Mici, izolata de restul platoului (sud-est) prin doua valuri si un sanţ, care nu se mai pastreaza pe laturile de nord si sud. Sectoare de incinta sunt protejate doar de pante prapastioase. Are o forma planimetrica neregulata (115 x 41 m). In partea nordica si nord-estica este protejata cu ziduri de piatra (grosimea = 1,8-1,9 m), dispuse intr-o forma usor trapezoidala. Sunt usor sapate in stanca si cu structura emplectonala.
Pe unele locuri s-au pastrat in elevaţie pana la 1,7-1,8 m. Intrarea a fost presupusa in colţul de nord-est. Urma unei fantani este semnalata in sec. XIX. Materialele ceramice medievale (pe langa cele dacice) (nepublicate) au fost datate cu aproximaţie in sec. XII-XIII.