Cheile - Valea Gilortului Novaci

Accesul se face din orasul Novaci si se merge catre nord pe cursul raului Gilort. Cadrul natural incercuit de munti acoperiti cu paduri de brad face din Cheile Gilortului un loc minunat unde puteti sa petreceti un week-end placut cu cortul.

Gilortul, al carui nume este considerat de origine dacica, izvoraste din Muntii Parang, respectiv de sub Varful Parangul Mare (2519m) prin doua izvoare principale, situate la altitudinea de aproape 2350 m, fiind flancat imediat pe dreapta de Vf. Mandra, iar pe stanga de Vf. Gruiu si dupa un lung traseu intramontan cu chei, repezisuri si cascade iese la Novaci. Drumul este accesibil insa nu este modernizat asa ca pentru a merge in amonte va recomandam sa aveti masini cu o garda la sol mai inalta.

Gilortul este populat cu pastrav dar pescuitul este interzis cu desavarsire, mai ales in amonte. Orientarea initiala a cursului este dinspre nord-vest catre sud-est, pentru a primi ca afuenti, pe partea stanga:- paraul Setea Mica-vest, adunandu-si apele dintre coamele Gheresul si Stancior, care se uneste inainte de confluenta cu Gilortul cu paraul Gruiu, -paraul Setea Mica-est, care-si aduna apele dintre culmile Setea Mica si Setea Mare. Apoi, dupa ce se indreapta spre sud, primeste de pe partea dreapta: paraul Tartarau, izvorat de sub Vf. Tartarau al coamei Groapa, paraul Macaria, care aduna si el de pe partea sa dreapta patru paraie, dintre care cel mai cunoscut este Catina, dupa care isi continua cursul in directia initiala pentru a primi, de pe partea stanga: Paraul Plescoaia (ori Setea Mare), izvorat de sub Vf. Setea Mare si Vf. Plescoaia ale culmei Calcescu, paraul Romanu, care curge pe portiunea finala pe Valea Romanu, dupa ce aduna paraiele Mohor si Papusa, izvorate de sub varfurile cu aceleasi nume, apoi paraiele Mioarele si Romii, de pe partea sa dreapta si mai apoi, de pe partea dreapta paraiele Calului si Redeiu, iar de pe partea stanga paraiele Dalbanu si Ranca, pentru ca mai apoi sa-si reorienteze cursul spre sud pana la Novaci.