Muzeul Civilizatiei Montane

Muzeul Civilizatiei Montane, pozitionat la intrarea in Statiunea Ranca, pe Transalpina, prezinta in mai multe sali de expozitie un adevarat tezaur de istorie, cultura, civilizatie si traditie pastorala din zona montana a Gorjului.

Binecuvantat de Dumnezeu cu daruri si haruri deosebite, tinutul Novacilor de Gorj reprezinta o comunitate aproape perfecta, care nu imprumuta si nu adopta oportunitati de vietuire ci creeaza paradigme ale acesteia, in functie de vremuri si de veacul care ii calca pragul. Din aceasta pricina, a fi novacean nu este doar o posibilitate de identificare fizica sau geografica elementara, ci de recunoastere si validare ale unui mod de viata si tip de cultura unice in spatiul spiritual românesc.

Inaugurat pe 8 septembrie 2012, Muzeul Civilizatiei Montane a Gorjului de la Plopu/ Ranca – proiect devenit realitate datorita Obstii Cerbul din Novaci si Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale – este depozitarul unui adevarat tezaur de istorie, cultura si civilizatie pastorala specifice Gorjului.

Aflat la intrarea in Statiunea Ranca, pe Transalpina – cea mai inalta si frumoasa cale rutiera din România, Muzeul pare o constructie ivita dintre nori, fiind institutia culturala situata la cea mai mare altitudine din tara (circa 1600 m).

Program de vizitare: vineri – sambata – duminica 09. 00-19. 00.