Transalpina

Transalpina ( DN67C) este cea mai inalta sosea din Romania, avand punctul cel mai inalt in Pasul Urdele (la 2145 m). Drumul face legatura intre orasele Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba. Transalpina strabate patru judete – Gorj, Valcea, Sibiu, Alba – traversand Muntii Parang de la sud la nord, altitudinea cea mai mare avand-o pe o portiune de aproximativ 20 de km, in judetul Valcea, unde se prezinta ca o `sosea de creasta`.

Inceputurile acestui drum sunt neclare. Unele surse sustin ca a fost construit prima data de legiunile romane in timpul razboaielor cu dacii, motiv pentru care pe hartiile de istorie este trecut sub denumirea de „coridorul IV strategic roman”. Potrivit altor surse, soseaua a fost construita si pietruita de germani in timpul Primului Razboi Mondial, din ratiuni militare, insa a fost foarte putin folosita.

Avand in vedere invatamintele din Primul Razboi Mondial, regele Carol al II-lea a dorit sa aiba la dispozitie un drum strategic, pentru artileria montana, trasa de cai, care sa poata fi parcurs de trupele care se miscau intre Valahia si Transilvania.

La inaugurarea drumului, in anul 1939, a participat si regele Carol al II-lea, insotit de viitorul rege Mihai I, precum si primul-ministru Gheorghe Tatarescu si sotia sa Arethia. Acestia au parcurs intregul traseu al drumului la bordul unei masini de teren, la volan aflandu-se chiar regele Carol al II-lea. Dupa inaugurare, drumul a fost cunoscut sub denumirea de Drumul Regal sau Drumul Regelui, denumire ce a inlocuit denumirea populara de Poteca Dracului.

Drumul este modernizat in totalitate si accesibil oricarui tip de autoturism. Se poate urca la drum prin orasul Novaci, judetul Gorj sau prin orasul Sebes, judetul Alba. Se mai poate ajunge pe Transalpina, la Obarsia Lotrului, dinspre Valea Jiului, de la Petrosani, sau dinspre Valea Oltului, de la Brezoi, Jud Valcea.

Program functionare:
15 Aprilie se deschide (dar in functie de conditiile meteo se poate deschide incepand cu luna Mai).
1 Noiembrie se inchide (dar in functie de conditiile meteo se poate inchide incepand cu jumatate lui Octombrie).