Palatul Brukenthal, Sibiu

Baronul Samuel von Brukenthal, fiul judecatorului regal Breckner Mihály, datorita sinceritatii si nivelului de cultura, a fost apreciat de curtea vieneza, care în 1777 l-a numit guvernatorul Transilvaniei.

Pentru atitudinea cavalereasca demonstrata fata de imparateasa, a fost recompensat cu o suma importanta, pe care impreuna cu averea personala si a sotiei a folosit-o pentru inaltarea palatului (1778-1788) care ii poarta numele, iar în 1790, cu trei ani inainte de Louvre, a inaugurat salonul urias de picturi.

Cele 1090 de lucrari ale mesterilor olandezi, flamanzi, germani si austrieci l-au ridicat in randul celor mai valoroase colectii de picturi baroce din centrul si estul Europei.

Conform testamentului baronului, palatul cu lucrarile de arta si o biblioteca de peste 100.000 de volume, a ajuns in proprietatea bisericii, devenind muzeu. In anul nationalizarii (1946) au fost luate si duse la Bucuresti cele mai valoroase 19 picturi, care in anii ’80 au fost si trecute în inventarul muzeului de arta, fara ca acestea sa fie scoase din inventarul Muzeului Brukenthal.

Dupa 1989, conducerea Muzeului Brukenthal, Biserica Evanghelica si Forumul Democrat German au inceput demersurile pentru redobandirea picturilor

.

În conformitate cu legea retrocedării, Muzeul a intrat în posesia Bisericii Evanghelice, iar după crearea condiţiilor de securizare şi climă, în sfărşit, după 60 de ani, picturile sunt din nou acasă la Sibiu.