Sistemul Defensiv

Orasul si imprejurimile au fost locuite inca din neolitic. In perioada romana, pe aceste meleaguri a existat localitatea Cedonia, maturata ulterior de valurile de popoare migratoare. Secuii stabiliti aici la sfarsitul primului mileniu au fost stramutati in timpul domniei regelui Geza II, care a adus in locul acestora sasi, avand misiunea de a apara pasul Oituz. In documentele din secolul XII localitatea figureaza sub numele de Cibin, dar sasii o numeau Hermannsdorf, dupa numele unuia dintre conducatorii lor. In curând a devenit centrul religios al sasilor. In 1241 localitatea a fost distrusa de tatarii, care au navali prin pasul Oituz. In urma reconstructiei rapide si a privilegiilor acordate, in secolul al XIII-lea localitatea devine orasul Hermannstadt.

Atunci se construieste biserica fortificata cu ziduri si turnuri, in secolul XIV construindu-se al doilea, iar in secolul XV al treilea zid de aparare al orasului. Mai tarziu, in exteriorul celui de al treilea zid s-a creat si o linie de aparare naturala formata din lacuri. Puterea defensiva a orasolui celor 19 bresle este dovedita si de cele trei asedii nereusite ale turcilor in secolul al XV-lea. Desi in cele doua mari incendii din secolul XVI au explodat mai multe turnuri care depozitau praf de pusca, ele au fost in totdeauna reconstruite, iar zidurile reparate. Astfel la sfarsitul secolului XVI zidul era strajuit de 39 de turnuri si 4 turnuri-poarta.

Adevaratul pericol pentru cetate l-a reprezentat insa valul de constructii inceput in secolele XVII-XVIII., care a dus la demolarea unor case si porti mai vechi in secolul al XIX-lea. Din fericire atmosfera medievala a orasului se pastreaza si in zilele noastre datorita zidurilor turnurilor si bastioanelor.