Biserica din deal, Sighisoara

Detinatoarea Marelui Premiu Europa Nostra, acordat pentru restaurarea si consolidarea structurala si a premiului UE pentru patrimoniu, Biserica din Deal a ajuns la actuala forma in decursul a mai multe secole. Constructia au fost inceputa in 1345, modificata in 1429 si dupa finisarile interioare a ajuns la o forma finala în 1506. A fost reparata dupa fiecare stricaciune creata de fenomene naturale, sau atacuri.

Biserica are o lungime de 53 m. Turnul-clopotnita, inclinat spre sud, atinge 42 m si are guri de tragere si de aruncare. Navele laterale au fost zidite prin alaturare, nava nordica are o inaltime de 5,2 m, iar cea sudica de 3 m. Pe contraforturile masive ce incadreaza nava principala se afla patru statuete executate în piatra pe la 1450. Interiorul bisericii te uimeste cu volumului sau inalt, cu stalpii octogonali, care se rasfira in nervurile boltei, ferestrele inalte si inguste, steagurile breslelor si statuile in marime naturala.

Se regasesc aici cristelnite, pietre funerare si altarele aduse din alte locatii parasite de credinciosi, cum sunt Cund, Saes si Beia, dar chiar si altarul vechi de la Biserica Manastirii din Sighisoara. Sub biserica se afla o cripta cu morminte din sec. XVI-XVIII.

Picturile interioare, realizate in secolul XV, au ajuns la lumina zilei multumita Fundatiei Messerschmitt din München, munca lor de restaurare a durat 8 ani, in perioada 1991-1999.

Vizitabil: Luni – Duminica: 9.00 – 18.00