Turnul cu ceas, Sighisoara

Turnul cu Ceas, cel mai mare turn al Sighisoarei, cu cei 64 m ai sai dateaza din secolul XIV. Zidurile sale groase de 2,3 m au oferit siguranta necesara depozitelor de munitii, arhivei si trezoreriei orasului. Intrarea in cetate prin Turnul cu ceas era bine fortificata si aparata de trei porti.

La etajul trei se vad consolele, care ies din perete cu cca 3 m, intarind impresia de fortareata a turnului. Etajul cinci al turnului este retras in interior cu 1,40 m, si este inconjurat de un balcon deschis. Deasupra galeriei se vad patru turnulete care au simbolizat ca orasul avea drept de judecata. Acoperisul inalt de 34 m, acoperit cu tigla smaltuita se continua cu doua cupole, un mic glob de aur, si un stalp meteorologic, in vârful caruia se afla un cocos, ce se roteste in bataia vantului. Daca il vad cu fata spre apus, sighisorenii stiu ca va ploua.

Mecanismul de ceas, realizat initial din lemn, dupa marele incendiu din 1676 a fost inlocuit cu unul metalic. In 1677 a fost renovat turnul, si au aparut si grupurile de statuete din lemn. Figurinele de 0,80 m, spre orasul de jos, reprezinta simboluri ale zilelor saptamanii, iar spre cetate, pacea, justitia si dreptatea.

In dreapta, un tobosar bate sferturile de ora, zeita dreptatii apare cu balanta in mana, iar zeita justitiei, legata la ochi si cu sabia ridicata. Doua figurine vestesc ziua si noaptea.

Pana in anul 1556, la primul etaj a functionat primaria orasului. Din 1899 turnul adaposteste Muzeul de Istorie.