Cascada si Cheile Slanicului

Cheile Slanicului se intind pe o lungime de aproximativ 400 m, paralel cu soseaua asfaltata, la o cota inferioara. Formata din roci de dimensiuni mari coborand in trepte domoale, cascada reprezinta o portiune din Cheile Slanicului care stabilesc demarcatia dintre muntele Pufu (malul stang) si muntele Dobru (malul drept). Peisajul Cascadei este completat de padurea de foioase de pe maluri.

O punte construita peste cascada faciliteaza trecerea pe malul stang al raului, la aleea cu dale din beton ce se intinde in amonte si in aval si ofera turistilor posibilitatea de a surprinde o priveliste deosebit de frumoasa asupra cascadei si cheilor.

Traseul 300 de scari din Slanic Moldova porneste din statiune, din apropierea zonei izvoarelor, chiar din dreapta izvorului denumit “300 de scari”. Scarile urca prin padure uneori abrupt si in serpentine, alteori mai domol. Din loc in loc sunt zone in care se poate vedea statiunea si muntii Nemira. La coborare, unele portiuni sunt ceva mai abrupte dar practicabile chiar si pentru turistii care vin la odihna in statiune, cu toate ca unii turisti prefera sa se intoarca pe scari la punctul de plecare. Traseul revine in statiune prin zona Popasului, aproape de Cascada si continua de-a lungul Cheilor Slanicului pana in zona izvoarelor.

Traseul ¬†celor 300 de scari este cunoscut si ca Traseul 5 si reprezinta de fapt o plimbare prin padurile de la poalele muntelui Dobru, deasupra zonei izvoarelor minerale din Slanic Moldova si de-a lungul Cheilor Slanicului. Fiind destinat relaxarii active a turistilor, traseul “300 de scari” nu necesita pregatire fizica deosebita si nici echipamente specializate pentru drumetii montane, cu atat mai mult cu cat porneste si se incheie in preajma zonei izvoarelor. Scarile (treptele), mai mult sau mai putin 300 la numar, sunt in general din piatra dar pe alocuri sunt completate cu unele din beton. Traseul prin padure nu este dificil si este accesibil atat vara cat si iarna.