Lacul Ursu

Sovata este unica in Europa prin Lacul Ursu, lac salin helioterm. El este totodata si cel mai mare din lume de acest gen. Este cel mai mare lac sarat helioterm din Romania cu o suprafata de 40,235 mp, circumferinta de 1180 m, cu o adancime maxima ce depaseste 18 m. S-a format intre anii 1870-1880, numele fiind atribuit dupa forma conturului.

Fenomenul de heliotermie a aparut si s-a descoperit ulterior (1901) fiind determinat de stratificatiile concentratiilor saline ale apei lacului si incalzirea inegala a acestor straturi de catre radiatia solara. Heliotermia se datoreaza efectului de sera produs de stratul subtire de apa dulce ce curge deasupra lacului si care face ca temperatura in adanc sa se mentina constant mare. Continutul de saruri este de asemenea foarte mare:40-250g/l.

Pentru tratarea diferitelor afectiuni (reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare), trebuie sa faceti bai de aproximativ 20-30 minute (pentru copii 10-15 minute). O alta resursa buna pentru tratament este namolul de pe fundul lacului.