Turnurile medievale

Turnurile medievale sunt unele dintre cele mai importante obiective din oras.Turnurile cetatii medievale: Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Turnul Aurarilor, Turnul Forkesch, Turnul Funarilor, Turnul Mariei, Turnul Rotarilor si Turnul Steingasser, Turnul Trompetilor ascund cate o poveste.

Turnul Pietrarilor se impune si delimiteaza teritoriul de altadata al orasului, strajuind ca un ostas la apararea granitelor. A fost construit in anul 1507, fiind una din portile de intrare in orasul Medias. In interiorul turnului si-au desfasurat altadata activitatea breasla pietrarilor si a zidarilor. Dupa aproape cinci secole Turnul Pietrarilor isi pastreaza stilul, desi orasul a suferit multe schimbari si modificari.

Turnul Forkesch este o constructie in forma de prisma rectangulara terminata cu un acoperis piramidal. Este situat in partea sudica a vechiului oras, fiind una din portile de baza ale vechiului Medias, isi pastreaza si azi aspectul si importanta ca edificiu monumental. A fost folosit de-a lungul timpului ca muzeu.

Turnul Aurarilor, sau Goldschmiedgasser Turm, a fost ridicat in secolul al XVI-lea in stil baroc, deasupra canalului Morii, care aducea apa paraului Mosna de la Izvorul Rece in oras. Turnul are in partea superioara guri de aruncare si goluri de tragere. Pe fatada sudica intr-un panou marcat de doua coloane si doua arcade geminate, este consemnat faptul ca in anul 1641 mesterii Martin Petri si Petri Michaelis au terminat renovarea acestuia.

Turnul Steingasser. Turnul de poarta a ulitei pietruite, a fost construit intre anii 1507-1534. Are doua etaje si 25,8 m inaltime si a fost dat in grija pietrarilor si zidarilor. A fost grav avariat in anul 1705 de armatele curutilor. Cu ocazia reparatiilor effectuate in 1745 in interiorul globului metallic al turnului a fost depus un document in care un senator al orasului, Stephan Hann de Hannenheim scria: ”Necredincioasa ceata a Racotianilor si-a facut simtita lipsa de omenie, a furiei lor si asupra acestui credincios oras, atat cetatenilor cât si asupra caselor, a zidurilor de aparare si a bastioanelor, dar turnul s-a ridicat din ruinele sale asemenea pasarii Phoenix care renaste din propria sa cenusa”.

Reparatiile au modificat caracteristicile stilistice ale turnului si au diminuat rolul sau defensiv. Caractetul baroc al refacerii se manifesta si prin realizarea acoperisului cu o schimbare a pantei. Golurile de tragere clasice au fost inlocuite cu orificii in forma de cheie intoarsa destinate armelor de foc. Intrarea in turn se face prin gangul pietonal de la estul turnului.

Turnul Rotarilor – este un turn modest, construit intre anii 1480-1534. Golurile de tragere au fost desfiintate, iar turnul serveste in prezent drept locuinta particulara.

Turnul Clopotelor, sau Turnul portii avea un grilaj mobil, care putea opri accesul in cetate. Este denumit si Turnul Clopotelor, pentru ca etajul I adaposteste clopotele bisericii, cel mai vechi avand inscriptionat 1449.

Turnul Funarilor este alipit de casa natala a lui St. L.Roth. Acest turn foarte elegant are cinci nivele, legatura intre primele doua nivele realizandu-se printr-o scara spiralata de piatra, foarte ingusta si abrupta. Ultimul nivel este prevazut cu guri de aruncare construite deasupra consolelor. In urma disparitiei membrilor breslei funarilor in epidemia de ciuma, in anul 1604 breasla curelarilor a solicitat senatului cedarea turnului. In secolul al XIX-lea acesta devine turn al slaninilor unde comunitate saseasca isi depozita slanina afumata. Turnul gazduieste arhiva bisericii Sf. Margareta, bibliile vechi de cateva sute de ani si imbracate in piele sau in scoarta de copac.

Turnul Croitorilor, numele provine de la bresla in a carei grija a fost data. Semnul breslei croitorilor a fost amplasat in varful turnului. Ultimul nivel al constructiei este prevazut cu o serie de guri de aruncare, niste burdufuri fara fund, aflate in consola, prin care se aruncau proiectile, apa sau ulei fierbinte. Acest turn in 1616 a fost partial inglobat in cladirea primariei.

Turnul Mariei este construit deasupra unei pivnite si are la intrare o scarita. In dreptul scaritei latura estica a turnului este legata printr-o arcada de biserica Sf. Margareta. Dincolo de o usa masiva sigura, cu mai multe zavoare exista o incapere boltita in cruce. Are o gura de tragere pentru arcasi si o trapa care comunica cu pivnita. Se presupune ca Turnul Mariei a servit drept capela in timpul epidemiilor de ciuma. Se mai spune ca dupa adoptarea religiei luterane turnul a fost folosit drept camera de tortura. Acoperisul are forma de pupitru, inzestrat cu creneluri a caror iluminare nocturna confera turnului un farmec deosebit.

Turnul Trompetilor este „fratele” Turnului din Pisa. Din oricare parte a orasului de azi ai privi peisajul urbanistic, din orice directie te-ai apropia de portile sale Turnul Trompetilor iti oferã cel dintai privirilor silueta zveltã si gratioasã. Din inaltimile acestui turn strajerii scrutau orizonturile zarilor, urmãrind apropierea dusmanului, a carui prezentã o vesteau cetatii cu trâmbita care se pastreaza si azi in fondul muzeului. Clasificat printre primele zece turnuri inclinate ale lumii, amintind prin silueta sa de Turnul de la Pisa, acoperit cu tiglã smaltuita in diferite culori, Turnul Trompetilor se incadreazã armonios in structura arhitectonica a bisericii evanghelice “Sfanta Margareta”.