Moscheea Albastra

Moscheea Albastra sau Sultan Ahmet Camii este reprezentarea Istanbulului in orice pliant tutistic. Cu cascada sa de domuri opulente si zvelte, minarete cu balcoane care se inalta spre cer, Moscheea Albastra din Istanbul este una dintre imaginile cele mai izbitoare ale orasului. Interiorul este placat cu ceramica albastra cu flori si ornamente orientale, inscriptii cu versete din Coran.

Moscheea Albastra a fost construita in timpul domniei sultanului Ahmet I (1603-1617), ca rivala islamica o crestinei Sf. Sofia si ramane simbolul si centrul de demonstratii religioase, precum si singura moschee din Istanbul cu sase minarete. Gresia albastra Iznik domina interiorul si albastrul deschis straluceste prin mai mult de 250 de ferestre. Interiorul este uimitor, de la marea cupola centrala conceputa pentru a ridica toate privirile catre cer la grilajul acoperit Imperial Loge si mihrabul (nisa de rugaciune), care contine o bucata de piatra neagra sacra de la Mecca.

Sute de musulmani inca mai folosesc moscheea pentru rugaciunea zilnica si inchinare. Vizitatorii de toate credintele care sunt decent imbracati pot intra in Moscheea Albastra; papuci speciali si naframe pentru a acoperi capul si umerii sunt distribuite la intrare.

Dupa amurg, in timpul verii, exista un spectacol Fiu et Lumière (sunete si lumini). Pavilionul Imperial cuprinde, de asemenea, Muzeul Vakiflar Carpet cu mostre Usak, Bergama si Konya, datand din secolele 16-19.

Zilnic, accesul este restrictionat in timpul programului de rugaciune, in special la pranz si vinerea. Nu se percep taxe pentru intrarea in moschee. Se poate ajunge cu tramvaiul pana la statia Sultanahmet.