Palatul Topkapi

Palatul Topkapi a fost creat la ordinul lui Mehmed al II-lea, sultanul in varsta de 23 de ani, care a capturat orasul roman Constantinopole in 1453 si a facut-o capitala a Imperiului sau Otoman puternic, sub noul nume de Istanbul. Palatul a fost construit intre 1459 si 1478 si a devenit rapid un complex amestecat de spatii de locuit elaborate si birouri administrative.

Structura palatului dispune de o serie de curti interconectate care progreseaza spre interior, de la primul, care a fost deschis tuturor cetatenilor, pana la al patrulea, in care sultanii au gradinile lor si zona privata de locuit.

Vizitatorii pot intra in gradini si curti si sa faca un tur ghidat al haremului pentru a obtine o impresie a stilului de viata extravagant al conducatorilor unuia dintre cele mai mari imperii ale lumii. Se pot vedea bijuteriile stralucitoare ale Trezoreriei originale (inclusiv pumnalul Topkapi si tronul placat cu aur de Murat III), arsenalul, hainele ceremoniale de matase, ceramica din China si colectia de manuscrise, toate transmitand opulenta Imperiului Otoman.

In apropiere de Poarta Imperiala este Muzeul Hagia Eirene, loc de intalnire pentru concerte in timpul Festivalului International de muzica din Istanbul. Haremul, care cuprinde cateva zeci de camere ornate ce odata gazduiau pana la 300 de concubine, este deschis numai pentru tururi ghidate si necesita un bilet separat (si coada separata). Adresa: Babihümayun Caddesi, Sultanahmet.