Locurile de cazare sunt din belsug: peste 3000 de locuri in hoteluri, moteluri, vile, pensiuni si cabane de toate categoriile (1-4 stele).
Oferta culinara din Busteni satisface toate gusturile. Turistii au la dispozitie restaurante, terase si pensiuni, care servesc mancare traditionala si internationala. Pentru cei care aleg varianta self-service, exista magazine bine aprovizionate.
Situat la poalele muntilor Bucegi, orasul Busteni este punctul de plecare in majoritatea traseelor montane din zona, iar iubitorii sporturilor de iarna vor fi bucurosi sa afle ca la Busteni s-a inaugurat cea mai moderna partie de schi din tara si din sud-estul Europei. Este vorba de partia Kalinderu, amenajata la standarde internationale, cu fonduri europene. Partia Kalinderu este amplasata pe un versant al masivului Caraiman, la circa 1 km distanta de centrul localitatii, are o lungime de 1.300m, panta medie de 37%, instalatie de zapada artificiala si telescaun.
Alte obiective turistice ale Statiunii Busteni sunt Casa Memoriala Cezar Petrescu construita in 1918 cu o arhitectura traditionala, Castelul Cantacuzino ridicat in anul 1910 de catre Gheorghe Cantacuzino, Biserica Domneasca atestata documentar inca din anul 1889 si ctitorita de Regele Carol I, care si-a lasat amprenta prin arhitectura deosebita si colectia de icoane pictate de Gheorghe Tattarescu si Monumentul Ultima Grenada dedicat in 1928 caporalului Vasile Musat. Pe culmile muntoase regasim Babele, formatiuni stancoase situate in apropiere de varful Baba Mare (altitudine 2292 metri), un important obiectiv turistic de la care se poate pleca spre Varful Omu – 2.505 metri, sau spre Pestera Ialomitei, Cabanele Piatra Arsa si Varful cu Dor, celebrul Sfinx, o stanca uriasa, singuratica, formata din conglomerate, datorita actiunii indelungate a factorilor meteo precum vanturi, ploi, zapezi, inghet, dezghet. Privita din lateral stanca are infatisarea unui cap urias de om, de unde si ipoteze conform carora Sfinxul ar fi o stanca megalictica si Cascada Urlatoarea, situata la o distanta de 1 ora si jumatate de mers din Busteni, cascada fiind o superba cadere de apa de cativa metri.
Statiunea Busteni face legatura Jepilor Mari, Jepilor Mici si a Pietrei Caraiman cu Platoul Bucegi prin intremediul unei telecabine, ce parcurge cel mai lung traseu din tara. Muntii Sorica, Zamora si Cumpatu strajuiesc statiunea cu pantele sale line si acoperite cu pasuni sau paduri de foioase si conifere, fiind si locul unde Raul Prahova se intalneste cu paraiele Valea Cerbului si Valea Alba. Din Busteni se poate observa creasta Bucsoiului ce duce la Varful Omul, apoi urmeaza spre sud Valea Cerbului, Muntele Costila, Vaile Priponului si Malinului, si apoi Caraimanul, ce domina intreg orasul, cladit in cea mai mare parte la poalele lui, se continua apoi cu Valea Caraimanului, pe care este construita si telecabina Busteni – Babele, urmate de Jepii Mari sau Claia Mare, Jepii Mici sau Claia Mica, apoi Piatra Arsa, Furnica si Cota 1400, unde se vede si Hotelul Cota 1400.
Rezervatii naturale:
ABRUPTUL BUCEGILOR - Se extinde intre Sinaia si Pasul Strunga cuprinzand abruptul prahovean, abruptul nordic si abruptul nord-vestic cu denivelari cuprinse intre 800 si 1200 m.
REZERVATIA NATURALA COMPLEXA PESTERA IALOMITEI - Include padurea Cocora, pestera Ialomitei, cheile Ursului, cheile Pesterii si valea Haroabei, la care se adauga o fasie cu vegetatie subalpina din muntele Cocora si din muntele Batrana.
REZERVATIA NATURALA COMPLEXA CHEILE TATARULUI - Cuprinde un sector de chei ale Ialomitei situat in aval de cabana Padina cu o lungime de 0,5 ha.
REZERVATIA NATURALA COMPLEXA MUNTELE SI CHEILE ZANOAGEI - Are o suprafata de 150 ha si este situata in apropierea lacului Scropoasa. In cuprinsul ei este ocrotita o ” insula ” de arbori si plante termofile cu numeroase raritati: Anchusa burellieri, Astragallus depressus, Carduun candicans, Pinus cembra.
MONUMENTE NATURALE – BABELE SI SFINXUL - Sunt forme de de ciuperci sau blocuri stancoase proeminente situate la extremitatea nord – vestica a judetului.Patru stanci sunt situate in apropierea cabanei
Cel mai mare si valoros monument al orasului Busteni, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului. A fost construita intre anii 1926-1927 prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata pe saua muntelui Caraiman, la cota 2291 m. Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu din beton armat, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial dinamul generator de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri a 500 W fiecare. Dimensiunile monumentului sunt impresionante avand inaltimea de 48 m si latimea de 14 m. In anul 2005 Monumentul a fost racordat la energia electrica a orasului, iar in noptile cand cerul este senin, privitorului i se ofera o imagine feerica prin aparitia unei cruci imense inconjurata de numeroase stele de pe bolta cereasca.
Busteni este un oras situat pe Valea Prahovei la poalele Muntilor Bucegi. Altitudinea de 800 de metri la care se afla orasul, este caracterizata de peisaje legendare preferate de turisitii iubitori de munte, care se afla in cautarea unor panorame spectaculoase la baza Caraimanului catre Jepii Mari sau Jepii Mici sau a posibilitatilor de a practica sporturi de iarna in sezonul alb. Statiunea Busteni este vegheata de la inaltime de Crucea de pe Caraiman, o impresionanta structura metalica iluminata noaptea.
Desi orasul Busteni este situat intr-o zona muntoasa, Valea Prahovei se largeste in aceasta regiune formand o intinsa suprafata aproape orizontala in unele locuri. Din aceasta cauza privelistea este atat de fermecatoare incat poate fi comparata numai cu cele mai incantatoare privelisti din Alpii elvetieni.
Practic, nu exista un document care sa ateste cu siguranta inceputurile localitatii. Sursele vremii amintesc doar ca pe la sfârsitul veacului al XVII-lea „nici vorba nu era de vreun sat”. Cel mai important an este 1782, când domnitorul Mihai Sutu infiinteaza, cu 24 de familii de scutelnici ai Manastirii Sinaia, primul catun - Izvorul, care va fi la originea aparitiei viitoarelor asezari de mai târziu: Busteni, Poiana Tapului si Azuga. Valea Prahovei a avut mult de suferit in timpul ocupatiilor austriece din 1783 si 1854 si in timpul Primului Razboi Mondial.
Inainte de 1782, singura locuinta, „Slonul de piatra”, era cel mai mare han din zona, situat pe locul Zamorei de azi, unde se opreau negustorii pentru a se ospata, odihni si adapa caii. În 1790 se spune ca locul unde Valea Cerbului se varsa in râul Prahova se numea „La Busteni”, terenul nefiind locuit, dar presarat cu gropi. Primele case se construiesc in 1793 de catre Vasile Dragus, Nita Enache pe Valea Alba. Abia in 1846 incepe constructia soselei dintre Campina si Predeal, iar dupa 30 de ani se instaleaza si calea ferata care fac din locul strâmt un centru vital al transportului.
La sfârsitul secolului al XIX-lea, Busteni era un catun al comunei Predeal din plaiul Prahova al judetului Prahova. El ocupa atunci malul drept al Prahovei si partea inferioara a vailor Jepi, Paltinul si Valea Alba. Casa regala a construit in sat biserica (1889) si, in 1887, un local pentru scoala care functiona din 1865 si in care in 1892 invatau 90 de elevi (din care 30 de fete). În 1882, s-a deschis o fabrica de hârtie care producea hârtie de mucava, apoi si hârtie de paie, de impachetat si pentru tipar. Existau deja câteva hoteluri si se puteau inchiria vile de catre turisti.
Tot in acea vreme apare fenomenul ce va spori faima statiunii – schiul – datorita caruia a fost posibila aparitia constructiilor de o frumusete aparte care se mai pastreaza si astazi, dovada fiind numarul mare al turistilor care vin sa se odihneasca aici in ambianta plina de farmec a vilelor, atunci când vor sa scape de „zapusala si praful oraselor”. Prin anii 1907-1908 tinerii ce veneau in vacanta din strainatate aduc cu ei moda schiului, a „alunecatului pe patine de lemn, bob si sanie” la Sinaia si la Busteni pe Valea Alba si Costila.