Muntii Parang sunt unul dintre principalele lanturi muntoase din judetul Gorj, cu cel mai inalt varf din Oltenia – Parangu Mare (2519 metri). Acest lant totalizeaza 14 varfuri cu inaltimi peste 2000 metri si o minunata salba de lacuri glaciare (aflate dincolo de limitele judetului Gorj). Zapada cade in muntii Parang din luna septembrie si se mentine pana in mai.
Fiind cea mai renumita statiune de schi din Carpatii Olteniei, Ranca are un potential de iarna excelent. Zona detine un domeniu schiabil imens situat intre altitudinile de 1600 m si pana la 2100 m. Stratul de zapada este corespunzator practicarii sporturilor de iarna de minim 120 zile/an, cu maxime de pana la 150-160 zile/an.
Pe langa sporturile de iarna, poti practica si trasee montane, ski de tura, plimbari cu atv-ul, parapanta, off road, moto, cicloturism, canyoning, rafting, pescuit sportiv si vanatoare, water walking ball, summer tubing. Statiunea Ranca beneficiaza de asistenta permanenta Salvamont si de o moderna Baza de salvare si interventie in cazul accidentelor montane.
Cazare Ranca
Pensiunea Alpin - construita din lemn si piatra de munte- o constructie naturala cu specific tyrolez. Troneaza in acest mirific peisaj muntos, emanand, atat prin arhitectura si design, frumusete si rafinament, dar si prin siguranta si ambianta relaxanta.
• Pensiunea Alpin are o capacitate de 10 camere, cu 24 de locuri, fiecare camera fiind dodata cu TV (plasma) si bai proprii ultramoderne cu incalzire centrala prin podea.
• In living se afla semineul rustic unde va puteti delecta cu prietenii ascultand muzica all times & all types, privind la tv sau desfasurand alte activitati; toate acestea intr-un cadru intim.
• Din camerele foarte primitoare puteti sa va lasati purtati de ochiul iubitor de tot ceea ce insemana munte si sa admirati o priveliste unica din statiunea Ranca, un amestec de verde inchis si alb stralucitor (iarna) precum si Varful Mohoru, in toata splendoarea lui. Iar daca doriti ca ceilalti care nu se afla cu dumneavoastra sa vada tot acest tablou natural, de care va bucurati, puteti fotografia si transmite imaginile, in acel moment, deoarece Pensiunea Alpin este dotata cu InterNet Wireless.
• Locatie: Novaci, Gorj, 40 kilometri de Targu-Jiu.
• Amplasare: Statiunea Ranca, 200 metri distanta de partia principala.
• Capacitate de cazare: 10 camere- 24 de locuri.
• Confort oferit:
Restaurant propriu cu specific vanatoresc;
Bar - bauturi fine si diversificate;
TV (plasma) in fiecare camera, living si restaurant;
Bai ultra-moderne cu incalzire prin podea;
Baza sportiva;
Camera - online;
Internet Wireless;
• Proiecte de viitor: sauna, masaj oriental, baie turceasca, jacuzzi.
Masa Ranca
Barul este aprovizionat cu cele mai diversificate bauturi si savuroasa cafea preparata dupa retete braziliene. Iar restaurantul, cu specific vanatoresc, dar si traditional, satisface poftele fiecarui turist, atat prin antreurile (consome de pui si supa de vita), diferite snacks-uri si specialitatea casei.
Distractie si relaxare Ranca
Ce gasiti la Ranca?
• ATV-uri, doua partii pentru schi, snowboarding.
• Cei care iubesc sportul extrem, pot plana deasupra statiunii cu parapanta, asistati de un instructor si pot practica schi extrem in pulf, de pe versantii, sau in caldarile ce inconjoara Varful Papusa.
Partii de ski la Ranca :
In prezent, in statiune se gasesc cinci partii Ranca: patru pe Muntele Cornesu (partiile M1, M2, M3, M4) si una pe Muntele Papusa (partia Ranca 1).
Partiile Ranca de pe Muntele Cornesu beneficiaza de instalatie de transport pe cablu, (teleski si/sau babyski), iar M1 dispune de nocturna si sonorizare.
Partia Ranca 1 de pe Muntele Papusa este dotata cu un telescaun de 4 locuri. Pe partie se poate practica ski-ul si snowboarding-ul, pentru sanius sau alte activitati fiind amenajate locatii separate. Program partie Ranca 1: ora 09:30-16:00.
Tarife :
Teleski M1, M2, M3 Babyski M1 Cartela Pret:
12 puncte: 12 lei;
24 puncte: 23 lei;
36 puncte: 34 lei;
48 puncte: 45 lei;
96 puncte: 85 lei;
144 puncte: 120 lei;
192 puncte: 150 lei;
Informatii utile Ranca
Elementele de clima din aceasta zona sunt favorabile practicarii sporturilor de iarna (grosimea stratului de zapada si durata mentinerii lui – in functie de altitudine), a drumetiei montane si a altor forme de turism, practicabile in toate anotimpurile. Exista un climat montan si submontan placut, cu parametri meteorologici ce ofera posibilitatea practicarii turismului pe tot timpul anului. Mediile lunare, anuale si multianuale ale precipitatiilor nu afecteaza activitatea turistica.
In functie de altitudine, in statiunea Ranca se gasesc urmatoarele forme de vegeatie: paduri de foioase, paduri de molid, jnepenis si pajisti alpine, cimbrisor roscat de munte etc.
In masivul forestier al Muntelui Ranca, din Muntii Parang (in bazinul superior al Gilortului), este ocrotit o specie de brad alb (Abies alba) in varsta de circa 550 ani, cu 1,28m diametru si 50,3m inaltime. Iar dintre plantele endemice din flora Romaniei, putem gasi la Novaci, sub muntele Ranca, planta denumita Galium bailloni.
Fauna muntilor Parang este asemanatoare cu cea a muntilor din Carpatii Meridionali, insa cu unele influente specifice nord-vestului Olteniei si Banatului.
Dintre animalele specifice zonei alpine si subalpine, Parangul ocroteste capra neagra. Cu putin noroc, poate o vei vedea chiar pe masivul Ranca. Alte specii sunt ursul, vulpea, pisica salbatica, parsul cenusiu, rasul, acvila de munte, corbul, caprioara, cerbul.
Dintre pasari amintim ciocanitoarea de munte, cintita, gaita, cocosul de munte, ierunca, fluturasul de stanca (pasare cu un colorit viu).
In apele lacurilor de munte (cum sunt lacurile Rosiile si Galcescu) se gaseste pastravul indigen.
Ponturi Ranca
Varianta de acces auto Ranca dinspre orasul Bucuresti:
Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Horezu in directia Tg.Jiu. Din DN67C spre Tg.Jiu, venind dinspre Horezu, la 40 Km inainte de Tg.Jiu se face dreapta spre orasul Novaci (6 km) si apoi se urmaresc indicatoarele de Ranca (inca 18 km).
Dinspre Sibiu: Sibiu – Rm Valcea – Horezu si spre Tg.Jiu. Din DN67C spre Tg.Jiu, venind dinspre Horezu, la 40 km inainte de Tg.Jiu se face dreapta spre orasul Novaci (6 km) si apoi se urmaresc indicatoarele de Ranca (inca 18 km).
Dinspre Targu-Jiu: Tg.Jiu – Novaci (40 km) – Transalpina – Sebes (DN67C, la 18,8 km de Novaci).
Dinspre Alba-Iulia: Alba-Iulia – DN1 – DN67C (Valea Sebesului) – DN67C/DN7A – Ranca.
Galerie Ranca
Ranca
Statiunea Ranca este situata la o altitudine de 1.600 metri, aflandu-se la 18 kilometri distanta de orasul Novaci, si 40 de kilometri de municipiul Targu-Jiu. Stratul mare de zapada si frumusetile naturale ale zonei au facut din aceasta statiune un important punct de reper al turismului romanesc. Practic, Ranca este considerata Sinaia Olteniei.
Statiunea Ranca a fost declarata ca avand cel mai mare potential turistic de iarna nevalorificat din Romania, fiind singura zona de practicare a sporturilor de iarna (schi alpin) din partea de Sud a tarii intre Valea Prahovei si partea de Vest a tarii-Muntele Mic-Caransebes. Statiunea Ranca beneficiaza de un climat tonic, cu veri racoroase (in luna iulie temperatura medie este in jur de 14°C), ierni friguroase (in luna ianuarie temperatura medie se mentine sub -4°C) si cu zapada abundenta. Temperatura medie anuala din statiunea montana Ranca este de circa 5°C, iar precipitatiile depasesc 1.000 mm anual.
Istoric Ranca
Statiunea Ranca este un colt de rai pentru cei care vor sa se retraga in mijlocul naturii, dar este si un loc incarcat de istorie. Statiunea Ranca a fost infiintata inca din anul 1930. Statiunea s-a nascut datorita lui Dumitru Brezulescu care a decis ca acesta e un loc bun pentru turism. Tanarul a unit in 1902 satele gorjene intr-un proiect transformat, peste ani, in cea mai mare banca populara a Romaniei interbelice. Chiar primele cinci cabane de la statiunea Ranca au fost ridicate din fondurile Bancii Populare „Gilortul” (numele provine de la raul care izvoraste din Masivul Parang, traverseaza Novaciul si se varsa in Jiu).