HOTELURI: Vizitatorii sunt sfatuiti sa rezerve cazarea in avans, in special pentru vizitele din timpul verii in statiunile de pe malul Marii Negre. Tarifele pentru cazare la hoteluri mai mici din România sunt foarte rezonabile in comparatie cu preturile din Europa de Vest, in timp ce hotelurile de 4 si 5 stele sunt comparabile ca pret. Micul dejun normal poate fi servit uneori la costuri suplimentare. Primele boutique hoteluri din Romania s-au deschis in Transilvania. Pentru informatii suplimentare, contactati Biroul de Turism Roman (www.romaniatourism.com).
BED & BREAKFAST: Cazarea de acest tip (numita si pensiune) este din belsug in Romania, iar in orasele mai mici sau sate pot fi singurele optiuni. Camere private tind sa fie mai ieftine decat camerele de hotel si vor avea dotari de baza, dar in stil confortabil. Cazarea si micul dejun sunt clasificate la 1-3 margarete. Pentru informatii suplimentare, contactati Oficiul National de Turism Român sau ANTREC (www.antrec.ro), care are o buna selectie de pensiuni rurale.
CAMPINGURI: Exista 69 locuri de campare autorizate de Ministerul Roman al Turismului, multe situate langa rauri pitoresti si la preturi accesibile. Vacantele la camping in Romania sunt foarte populare pentru familiile cu copii mici.
ALTE SERVICII DE CAZARE:
In locuinte particulare: pentru a gusta adevaratul stil de viata romanesc, puteti opta sa stati in casa cuiva. O camera costa intre 20-80 Lei pe noapte, care include adesea doua mese. Camerele sunt curate, dar unele nu au bai private pentru oaspeti. Gazdele nu pot vorbi limba intotdeauna lb. engleza. Este un lucru obisnuit pentru calatorii cu trenul sa fie intampinati in statie de o multime de localnici cu oferte de cazare. Surprinzator, aceasta este de fapt un mod perfect acceptabil de a gasi cazare si poate fi o optiune de rezerva buna daca nu ati rezervat in avans. Asigurati-va ca sunteti de acord un pret inainte de rezervare.
Hosteluri: cazarea in hosteluri in Romania este limitata, desi se asteapta ca acestea sa devina populare, tara devenind tot mai cautata de excursionisti si turisti in trecere cu buget limitat. Bucuresti, Constanta, Brasov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi si Timisoara au toate o selectie de hosteluri si le veti gasi, de asemenea, in unele orase mai mici, cum ar fi in zona Maramures si Campulung Moldovenesc.
Statiuni: Romania are o buna oferta, atat la plaja si mare, cat si in zonele montane. Cele mai populare sunt Mamaia, Eforie, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn si Mangalia de-a lungul coastei Marii Negre, precum si statiunile de schi din Azuga, Busteni, Poiana Brasov si Sinaia. Preturile in sezon tind sa fie peste media in România si fiecare statiune are o buna selectie de cazare la hotel si pensiune.
O excursie in Romania nu face exceptie de la vechiul proverb potrivit caruia "drumul cel mai direct in inima unui loc trece prin stomac". Desi nu este foarte cunoscuta in străinătate, bucataria romaneasca este o reflectare aproape perfecta a traditiei tarii si a istoriei sale tumultoase. Preparate imprumutate masiv de la vecini (si, ocazional, de la tarile ocupante - turci, unguri, germani si slavi. Rezultatele sunt aperitive si principalele ingrediente de casa, realizate cu materie prima cum ar fi carnea de porc, carnea de pui si de miel, dar gatite special prin adaugarea de multe fructe si legume organice.
Specialitati:
• Supe: ciorbă de perisoare (supa cu perisoare), ciorba taraneasca (supa de legume cu carne si orez bile servite cu smantana), ciorba de burta (din maruntaie de vaca) si o varietate de supe de peste.
• parjoalele Moldovei (chiftele din carne, foarte condimentate si servite cu garnituri).
• Mamaliga (un amestec de malai fiert).
• Nisetru la gratar (gratar de sturioni din Marea Neagra).
• Pasca (prajitură cu branză dulce).
Lucruri de stiut: Vegetarienii pot avea dificultăti, deoarece majoritatea specialitatilor locale sunt bazate pe carne. Incercati sa cereti Mancare de post - alimente potrivite pentru post, care nu contin produse de origine animala. Desi există snack baruri cu autoservire ieftine, serviciile de masa sunt de baza.
Bauturi regionale:
• tuica (tuica) si tuica de Bihor (brandy puternic, in general, cunoscut sub numele de palinca).
• vinuri Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Riesling, Pinot Gris si Chardonnay din podgoriile Murfatlar.
• Grasa si feteasa (vin din podgoriile Cotnari ale Moldovei).
• Vinuri spumante.
• Glühwein (vin fiert).
Bucurestiul are un numar tot mai mare de cluburi de noapte, oferind totul, de la muzica rock si dans pana la concerte de jazz. Taxele de intrare tind sa fie ieftine, chiar si in capitala, iar in afara oraselor mari multe cluburi ofera intrare libera.
Restaurantele in cele mai multe hoteluri mari sunt totodata si cluburi de noapte, iar Bucurestiul are mai multe cafenele in stil parizian, desi localnicii tind sa opteze pentru baruri cu terasa in timpul verii si pub-uri subterane confortabile in timpul iernii. Veti gasi, de asemenea o serie de cazinouri grupate in jurul bulevardului de lux Calea Victoriei. Opera Romana si Ateneul Roman au doua orchestre simfonice, in timp ce de divertismentul traditional se afla la Rapsodia Romana. Teatrul National Bucuresti ofera evenimente si spectacole regulate, asa ca merita verificat programul inainte de a calatori.
Primele orase cu viata de noapte intensa din afara Bucurestiului includ Brasov, Craiova, Sighisoara, Mamaia, Iasi, Constanta, Galati, Ploiesti si Timisoara. Cluj-Napoca, cu un numar mare de studenti mare, are o reputatie in crestere ca un oras de petreceri. Daca va aflati intr-un oras mic, baruri si ceainarii pot oferi o oportunitate mult mai buna pentru a cunoaste localnicii.
INCHIRIERI AUTO: Disponibile la hoteluri si la Aeroportul Bucuresti, de la companii locale si internationale. Varsta minima pentru închirieri auto este de 21 ani. Traficul nu este foarte lejer, asa ca este recomandat sa angajati o masina cu un sofer.
TXI: Taxiuri cu tarif mic ieftin poate fi gasite în strada sau prin comenzi din hoteluri. Desi cei mai multi soferi sunt corecti, preturile ar trebui sa fie stabilite în prealabil, in special la aeroport.
BICICLETE: Bicicletele pot fi inchiriate în cele mai multe dintre marile orase pentru o suma rezonabila.
TRANSPORT IN COMUN: Reteaua de transport in comunrutier cuprinde o combinatie de autobuze, autocare, microbuze si Maxi-taxi. Unele orare sunt disponibile la Autogari (www.autogari.ro).
TRANSPORT PUBLIC IN ORASE:
Cele mai multe orase ofera autobuze eficiente si ieftine, troleibuze sau de transport cu tramvaiul. Bucurestiul are un sistem de transport public bun si metrou. Biletele sunt pre-platite si exista aparate de taxare in autobuze si tramvaie. Exista, de asemenea, abonamente zilnice, saptamanale si lunare. O retea separata de microbuze este disponibila.
TRENURI:
Gara principala a Bucurestiului este Gara de Nord, situata pe Calea Grivitei. CFR (www.cfrcalatori.ro) ruleaza cinci tipuri diferite de tren, variind in viteza de la Personal (lent) la Accelerat (mai rapid), Rapid si trenuri Express, iar mai scumpe, moderne si confortabile sunt Inter-City. Servicii rurale au in prezent conexiuni slabe, fiind o alegere nu prea buna pentru calatorii la tara. Scaunele trebuie sa fie rezervate în avans pe rutele expres. Bilete de tren Inclusive Tour includ transportul si cazarea la hotel. Nu exista platforme de acces de orice inaltime in Romania, ceea ce face intrarea si coborarea un pic dificila pentru persoanele în varsta sau cu dizabilitati fizice.
NAVIGATIA: Delta Dunarii este usor de explorat cu barca. Cele mai multe excursii si croaziere pornesc de la orasul Tulcea si ajung la Sulina.
Puteti merge intr-o croaziera de-a lungul Deltei Dunarii, pentru a vedea peste 300 de specii de pasari si vulpi, vidre, pisici salbatice si mistreti in vasta intindere a apei si locurilor salbatice. Aceasta face parte din Rezervatia UNESCO World Heritage si in total 3460 de specii de animale pot fi identificate aici, pe langa 1.700 de specii de plante. Cele mai multe croaziere pe Dunare pleaca din Tulcea, care are, de asemenea, un muzeu dedicat Deltei Dunarii.
România este situata în partea de nord a Peninsulei Balcanice, de pe malul vestic al Marii Negre. Se bucura de o mare frumusete diversitate si naturala si un patrimoniu cultural bogat. România încânta vizitatorii cu peisajele sale pitoresti de munte si zone rurale neatinse si, de asemenea, cu orasele sale istorice si capitala agitata. În ultimul deceniu, România a suferit o dezvoltare semnificativa si este una dintre cele mai recente state membre ale Uniunii Europene. Este o tara mare, care pot fi uneori socante in contraste: unele orase sunt cu adevarat ca in Europa de Vest; unele sate pot par sa fi fost aduse înapoi din trecut. În timp ce ea are similaritati culturale semnificative cu alte state balcanice, aceasta este considerata unica datorita patrimoniului sau puternic latin. Lucruri pentru care România este celebra includ: muntii Carpati, sculptorul Constantin Brancusi, vin, mine de sare, George Enescu, cetati medievale, Eugene Ionesco, "Dacia" masini, Dracula, sarmalute, Nadia Comaneci, paduri dese primordiale, Marea Neagra, Gheorghe Hagi, campuri de floarea soarelui, lupi si ursi, manastiri pictate, Delta Dunarii, etc.
In antichitate teritoriul României de azi a fost locuit in principal de triburile dacice, care au avut un remarcabil, desi nu foarte bine cunoscut, rol in cultura. Regatul dac a atins apogeul in secolul 1 i.Hr., când regele lor Burebista a condus din baza sa de putere din Muntii Carpati un teritoriu vast ce se intindea din Europa Centrala pana la Marea Neagra. În 106 d.Hr. dacii au fost invinsi de romani, majoritatea patriei lor devenind o provincie a Imperiului Roman. Fiind destul de bogata in resurse naturale (inclusiv aur, argint, sare, etc.), regiunea a prosperat sub administratia romana: orase s-au dezvoltat rapid, drumuri imperiale au fost construite si oameni din toate colturile imperiului s-au stabilit acolo. In Evul Mediu timpuriu ungurii au inceput sa se stabileasca in zona de astazi cunoscuta sub numele de Transilvania, care va deveni in cele din urma o parte a Regatului Ungariei. Sasi germania, de asemenea, s-au stabilit in aceasta zona (in mai multe valuri), pornind din secolul al 12-lea. Cu scopul de a se proteja de frecvente invazii tatare sau turce, au construit cetati si castele fortificate, dintre care multe au ramas pana azi. La sud si est de Carpati, cele doua principate vorbitoare romanesti - Țara Româneasca si Moldova 0 au fost create in secolul al 14-lea. Incepand cu secolul 15, ambele (si pentru un timp si Transilvania) au cazut sub dominatia Imperiului Otoman.
O miscare de renastere nationala romaneasca a început în Transilvania la sfârsitul anilor 1700 si a trecut peste Carpati, inspirand in 1859 unirea Moldovei si Tarii Românesti, creând astfel România nationala moderna. În 1917-1919 Transilvania si Moldova de Est (astazi parte din Republica Moldova) s-au unit cu România, tara fiind cunoscuta ca si Romania Mare.